2016-os önkormányzati támogatás a gombaszakellenőri vizsgálatok megkezdéséhez

Beszámoló

2016. évi önkormányzati civil támogatáshoz

Az ökoturizmus növekedése és a gasztronómia jelentőségének terjedése - és ezt erősítő médiák (gasztroműsorok, cikkek) - is ösztönzik a lakosságot, hogy a saját maguk által „levadászott” gombákat fogyasszák alapanyagként ételeikhez. Nem csupán azért, mert az íze összehasonlíthatatlan az iparilag termelt gombákéval - hiszen erőteljesebb és frissebb -, de azért is, mert ingyenes, így nem terheli a családok pénztárcáját. Viszont még ma is az emberek jelentős része tart a gombáktól. Ezen okok miatt, szeretett volna egyesületünk létrehozni Túrkevén egy gombaszakértői állomást, ahol a lakosság számára ingyenes tanácsadást nyújtanak munkatársaink, mely gombák alkalmasak fogyasztásra.

Tervünk az idei évben megvalósult, hiszen az egyesületünk megvásárolt - Túrkeve, Zádor utca 23. szám alatt - egy ingatlant, ami új székhelyként szolgál, valamint a gombaszakértői állomásnak is otthont biztosít. Az egyesületünk két munkatársa, november 05-én sikeres vizsgát tett gombaszakellenőrként, így adva alapot az állomás hivatalos létrehozásának. A „2016. évi önkormányzati civil támogatás” című pályázatban elnyert 40.000 Ft támogatást a rozsdamentes vizsgálóasztal megvásárlására használta fel az egyesületünk.  Az állomás megvalósításának utolsó lépéseként a NÉBIH visszaigazolását is megkaptuk, az elküldött regisztrációra. Így hivatalos és biztonságos körülmények között várjuk a lakosságot ingyenes tanácsadásra.

Novemberi hónapban a gombaszakellenőri végzettséget elvégző munkatársaink előadásokat tartottak, mérgező gombák valamint Túrkevén és környékén előforduló gomba fajok témakörben. A Petőfi Sándor Általános Iskolában két osztály számára tartottunk előadást, valamint a decemberi hónap elején a Kaszap Nagy István Református Általános iskolában tartunk ugyanebben a témában előadásokat.

 

 

Gombász túrákat is meghirdettünk a facebook oldalunkon, az elsőt november 12-re. Sajnos a túránk időjárási viszonyok miatt kis létszámmal és az eső miatt csupán rövidített időtartamban valósult meg. Viszont a november 26-án megszervezett túránknak már kedvezett az időjárás. Szép szombat délelőtti verőfényes napsütésben gyűltünk össze - 11 fő + 2 fő az egyesülettől -, hogy gombák után kutassunk a Balai Híd környékén. A gazdag környezetben, sokféle gombával találkozhattunk - igaz a gombaszezon már véget ért, de még így is találtunk fogyasztásra alkalmas gombát - ott a helyszínen bevizsgáltuk, így például laska gombát tudtak hazavinni a lakosok. A nagy kedvenc mégis a Bimbós pöfeteg gomba volt, igaz már nem friss állapotában, de nagyon viccesnek találta mindenki, mert aki megnyomta az oldalát spórapor pöfögött ki a gombából.

A túra sikeresen zajlott mindenki hasznos információkkal távozott vagyis siettet, hogy elkészíthessék a délelőtt folyamán szerzett zsákmányukat.

Az ingyenes gombaszakellenőri tanácsadás igénybevételének népszerűsítése érdekében a Túrkeve újságban megjelenő felhívással és havi egy ismeretterjesztő cikkel szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét. Terveink között szerepel, gombász túrák további szervezése mely túrák témája a Túrkeve és környékén fogyasztható gombák ismertetése köré épülnek fel.

A téli időszakban még nem várunk nagy érdeklődést, hiszen csupán néhány faj található meg ezekben a hónapokban, viszont a 2017 évi tavaszi gombaszezonban már többféle gombát találnak a környéken, amit elhozhatnak hozzánk bevizsgáltatni. Reméljük egyre több Túrkevei lakos él az ingyenes tanácsadás lehetőségeivel.

Ezúton szeretnénk megköszönni az Túrkeve Város Önkormányzat hozzájárulását a gombaszakellenőri állomás megvalósításához.

Kelt: Túrkeve, 2016.11.30.

 

                                                                                                                  Szász Béla

                                                                                                                      elnök

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×