A Giligán Egyesület vajdasági programjáról

2018. február 23.

 

Egyesületünk 2017 áprilisában az Emberei Erőforrások Támogatáskezelőhöz pályázatot nyújtott be, mely támogatásra került. A pályázat a "Vajdasági fiatalok közösség szervezése a helyi és magyarországi civil szervezetek segítségével." címet kapta. Az elsődleges cél az volt, hogy a vajdasági fiatalok számára természet-, környezetvédelmi, hulladékkezelései és hulladékcsökkentési programokat szervezzünk (a helyi fiatalokat kivigyük a természetbe), melynek lényege a fiatalok környezettudatosságának erősítése, mindeközben a programok alatt ösztönözzük őket a közösségszervezésre is. Reményeink szerint a program hatására a fiatalok a látottakat hasznosítják és új közösségek alakulnak, a meglévők erősödnek, gyarapodnak, nem csupán tudással, de humán erőforrással is.

Szeptembertől indult a programsorozat, amelyet eddig hat alkalommal szerveztünk meg Moholon és Óbecsén. Ezeken a programokon eddig több mint 160 fő vett részt és hallgatta meg az előadásokat, túrákat vagy próbálta ki játékainkat. Egy-egy nap során több programon vehettek részt a látogatók, a délelőtt folyamán túrákat szerveztünk itt általános természet- és környezetvédelmi tájékoztatást kaphattak korosztálynak megfelelően, később Tóth Laci bácsi amatőr ornitológus egyedülálló gyűjteményét tekinthették meg, a program részeként Re-desing játékok használatával is megismerkedhettek például a pet-palack újrahasznosításának lehetőségeivel. Így pet-palack bowlinggal játszhattak, valamint madáretetőt készíthettek. A rendezvények során folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a résztvevőkkel, akik elégedettségi kérdőívek kitöltésével véleményezték a programot. Az eddig lezajlott rendezvények során a látogatók pozitív visszajelzései alapján, megállapíthatjuk, hogy a program sikeresnek bizonyul.

Ahhoz, hogy ezek a programok megvalósulhattak/nak a magyarországi és a vajdasági civil szervezetek közös munkájára, összefogására is szükség volt. A programsorozatokban részt vett a Moholon működő Zöldike Civil Szervezet valamint az óbecsei ÖKOBECSE Polgári Egyesület. Nagy segítséget kaptunk a két vajdasági civil szervezet részéről, akik kapcsolati tőkéjükkel biztosították a rendezvény sikerét. A Magyarországi civil szervezetek előadásokkal, vagy éppen hasznos kiadványaikkal támogatták a programot. Hazánkban már régebb óta működő fenntarthatósági programok tapasztalatainak átadása fontos lépés a vajdasági civil szervezetek működésük és hosszútávú terveik megvalósulása érdekében. Terveink szerint a kialakuló kapcsolatok révén a jövőben segíteni fogják egymást.

Ugyan ez történt a Vajdasági civil szervezetek és oktatási intézmények között, hiszen a program során megismerhették a egymást, a másik munkáját, és azt, hogy hogyan tudják egymást segíteni, közösen szervezett előadások, rendezvények, programsorozatok, kezdeményezések során.

Az utolsó programunk a márciusi hónap második hetében kerül megszervezésere, melyre várjuk ismét a Vajdasági fiatalokat. 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberei Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

pályázati azonosító: IFJ-GY-17-A-0157

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×