A gombagyűjtés és annak szabályai

2018. március 27.

Habár a hagyományos gombaszezon ősszel van, már kora tavasztól érdemes nyitott szemmel járni, hiszen így felfedezhetjük a természet eme ajándékait, ugyanis a gombáknak rengeteg jótékony hatása van, és nem utolsósorban nagyon ízletesek is. Túrkeve környékén elég sok helyen találkozhatunk ehető gombákkal, főleg egy-egy párásabb-esősebb időszak után, mivel nem csupán az évszak, hanem az időjárási viszonyok is nagyban befolyásolják a gombák fejlődését. Tavasszal először a kis csészegombák bújnak elő, piros csoportjaik az erdők aljában találhatóak korhadó faanyagon. Később, március végétől a kucsmagombák megjelenésére is számíthatunk, vidékünkön legnagyobb eséllyel a füves legelőkön élő pusztai kucsmagombába futhatunk bele.

 

A tavasz közepétől a természettel együtt a gombák is erőre kapnak, ekkor már nem kell messze mennünk, hiszen a például a gyümölcsfák töve is rejt néhány finom falatot, de ha egy kis túrával szeretnénk összekötni a gyűjtögetést, a Berettyó partja tökéletes gyűjtőhely.

 

A legtöbbször ebben az időszakban a tövisaljagombával, csiperkegombával (több fajjal) és nyár-fagombával találkozhatunk a környékünkön legkönnyebben, ugyanakkor fokozottan figyeljünk, mert megjelennek a mérgezéseket okozó gombák is.

A gombagyűjtés során fontos néhány szabályt betartani, hogy elkerüljük a gombamérgezést. Csupán azokat a gombákat szabad elfogyasztani, amit gombaszakellenőr látott, és ehetőnek minősített. Túrkevén ezt megtehetik az egyesületünk székhelyén (Giligán Egyesület, 5420 Túrkeve, Zádor utca 23., Tel: 70/428-1872). A gombák bevizsgálásának semmilyen költsége nincs, egyesületünk munkatársa gombaszakellenőri vizsgával rendelkező szakember, forduljanak hozzá bizalommal. Azt is fontos tudni a kezdő gombásznak, hogy a túl öreg, a túl fiatal vagy sérült példányokat érdemes a termőhelyén hagyni egyrészt azért, mert a minőségromlás már ezek az egyébként ehető példányok alkalmasak fogyasztásra, másrészt az célszerű hagyni, hogy ezek a gombák szétszórják a spóráikat, hogy legyen utánpótlás a továbbiakban is. A leszedett gombát tisztítsuk meg a levelektől, talajmaradványoktól. Mivel a gombák sérülékenyek, és gyorsan megromlanak, ezért ajánlatos kosárba gyűjteni, hiszen itt nem nyomják annyira egymást, és nem füllednek be mint egy zacskóban, szatyorban.

 

A gombák felhasználása igen sokrétű, hiszen egyes fajok sütve vagy panírozva, míg mások levesnek elkészítve vagy éppen paprikásnak jók. A begyűjtött gombákat még aznap fel kell dolgozni. Érdemes szem előtt tartani, hogy a gombák minősége óráról órára romlik, mivel a tárolás során vízvesztés történik, így a gomba termőtestek megpuhulnak, összezsugorodnak. Nyersen soha ne fogyasszunk gombát, hiszen még az ízletes ehető gombafajok is okozhatnak gyomor- vagy bél panaszokat. Az elkészített gombás ételt hűvös helyen való tároláskor még másnap egyszeri felmelegítés után el lehet fogyasztani, de többszöri fogyasztás nem ajánlott belőle.

 

Ha a gombafogyasztás után váratlanul rosszullét lép fel, vagy a kisgyermek ismeretlen gombát nyel le, fontos megőrizni nyugalmunkat, és mihamarabb forduljunk orvoshoz. Amennyiben maradt a gombából, érdemes magunkkal vinni a beazonosíthatóság érdekében.

 

A kezdő gombászok számára ajánljuk az egyesületünk szervezésében megrendezett gombásztúrákon való részvételt. Ezekről az eseményekről a Facebook oldalunkon (Giligán Egyesület) is tájékozódhatnak.

 

Jó gombászást kívánunk!

 

Giligán Egyesület

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×