A lendület sosem fogy el! - Sőrés család

A nyugdíjas Sőrés Antal és felesége Sőrés Antalné a 80-as évek elején kezdtek palánták nevelésével foglalkozni. A szüleik kertészként dolgoztak, így közel állt a szívükhöz ez a szakma. Az első időkben csupán saját részre nevelték a palántákat, később a piacra vitték a felesleget. Évről évre bővítették a 3000m2-es terület növényvilágát, és így elkezdtek a gyümölcstermesztéssel és konyhakerti termesztéssel is foglalkozni. A pici kínálat egyre nőtt a zöldség, gyümölcs értékesítése során, a konkurencia egyre nőtt, így a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt később feldolgozták és mára őstermelőként értékesítik a helyi piacon. A házaspár mindkét tagja elmúlt 70 éves, ezért a konyhakertészetet kissé csökkentették is. Az előállított termékek között megtalálható a hagyományos házi befőtt, lekvár, savanyúság, szörp és ivólé. Ezekkel a termékekkel a helyi piacon nincs konkurenciájuk, tehát egy olyan piaci rést találtak melyet sikerrel ki is tudtak használni.

 

Antal bácsi elmondása szerint folyamatosan kísérleteznek az ízekkel, és kísérletezniük is kell, hogy a vásárlói igényeknek megfeleljenek a termékek. A legújabb kísérletük eredménye a homoktövissel ízesített ivólé. Elsőnek az almával kombinálták, de mára több ízzel is párosítják. A homoktövis nem igényel különösen jó minőségű földterület, elő időkben bő öntözéssel kell biztosítani fejlődését. A legnehezebb a betakarítása, igaz hogy általában minden második cserje ágát levágják ezt fagyasztják és leverik a termést az ágról, azért is mivel a cserjén lévő tövisek eléggé szúrnak, de mivel Antal bácsiék sajnálják levágni az ágakat egyesével szedegetik le a termést a szúrós ágakról. Kertjükben nem csak a homoktövis, de alma, körte, barack, szilva, paprika, sárgarépa, sütőtök, pepperoni paprika és még sorolhatnám, mi minden terem. Az ezekből előállított termékek 100%-ban a saját maguk által megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből készülnek. A feldolgozott termékeken kívül a palánta értékesítése is folytatódott a kertben, viszont évről évre csökken az érdeklődés a palánták iránt, míg a kezdetekben 40 ezer palántájuk is volt, mára ez a szám éves szinten 10-15 ezerre csökkent és ezt a mennyiséget sem biztos, hogy értékesíteni tudják.

Kertjükben bio közeli termesztést folytatnak. A rovarok elleni védekezés során is a természetes permetleveket részesítik előnyben a kezdetekben csalánlé segítségével oldották meg, ezzel öntöztek és permeteztek a gyümölcsfák telepítésekor, aminek eredményeképpen bő terméssel örvendezteti meg a kert a gazdáit évről évre. Antal bácsi receptje szerint 5 kg csalán levelet 50 liter vízbe el kell „rothasztani” „városon kívül” mondja Antal bácsi viccesen célozva arra, hogy az összedolgozás alatt elég intenzív szagok keletkeznek. A másik kísérlet a dió levélből főzött tea, melynek segítségével a rovarok elkerülik a termést. Ilyen és ehhez hasonló praktikákkal védik a növényeiket, hogy vásárlóik minél egészségesebb termékhez jussanak.

Meg is van az eredménye, hiszen a helyi piacon visszatérő vásárlóik vannak, valamint a városi rendezvényekre is rendszeresen hívják őket termékeikkel, az idén kitüntetést is kaptak munkájukért, melyet az önkormányzat dísztermében vehettek át. Antal bácsi szerint a „piaci szellem” eltűnt, a régi idők alkudozása is feledésbe merült. Az éves szinten előállított 500-600 üveg befőtt és lekvár valamint az egy hektoliter környéki ivólé így is elfogy mindig, ezért ők nem is értékesítenek csupán városon belül. A helyi szintű igényeknek megfelelően a család az ivólevek kiszerelésére nagy hangsúlyt helyez, miszerint a 2,5 dl, 3,3 dl és 1 l kiszerelésű ivólevekre van a legnagyobb kereslet a piacon.

 

Még a kezdetekben a helyi Kertbarát társaság révén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár rendszeres vendégei voltak a rendszerváltásig, ahonnan több hasznos információhoz jutottak a munkájukhoz, ma már sajnos annyi munkájuk van a kertjükben és az értékesítéssel, hogy már nem tudják megoldani, hogy öt napon keresztül távol legyenek.

A sok fáradsággal és munkával járó feladat amit nap mint nap végeznek elégedettséggel tölti el a nyugdíjas házaspárt, mert tudják, hogy a vásárlók egészséges termékhez jutnak, hiszen ez az első szempont melyet követnek munkájuk alatt.  

 

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×