A talaj és talajvizek mai

2018. december 23.

 

 

A világon egyre több helyen okoz problémákat a víz mennyiségének csökkenése és ez már ma is alapja a népvándorlásnak a migrációnak. Magyarország ebből a szempontból előnyös helyzetben van (jelenleg), hiszen sok víz van az országban, ugyanakkor ez problémákat is jelent, mivel a folyóink vizének 96 %-a külföldről érkezik. Ez gondot okozhat egy világméretű vízválság kapcsán. Másik nagy probléma, hogy az esőből származó vízmennyiség is csökken (bár nem túlzottan), de sokkal hektikusabban érkezik. Több, és hosszabb az aszályos időszak, amikor pedig esik az eső nagy mennyiségben, egyszerre esik le sokszor akár egy havi mennyiség is.

Ez szintén problémákat okozhat a vízellátás területén is (az egyéb gondokról nem is szólva). Éppen ezért lenne fontos, hogy egy olyan rendszert tudjunk kialakítani (egyáltalán akarjunk kialakítani), ami biztonságosan tudja ellátni az ország lakosságát és iparát jó minőségű vízzel. Ehhez viszont át kellene gondolnunk a természettel való viszonyunkat és olyan technológiákat kell bevezetnünk, ami képes is ezt az igényt biztosítani.

 

Érdekességképpen egy Wikipedia szócikk alatt azt olvashatjuk, hogy hazánkban is a szennyvíz 30%-a tisztítatlanul vagy csak mechanikai tisztításon (szűrés) átmenve kerül vissza a folyókba, ami azért eléggé aggasztó szám, bár a csökkenését helyezte kilátásba a cikk, de a mai napig kapunk híreket arról, hogy valamelyik folyónkba tisztítatlanul ömlik a szennyvíz.

 

 

Hazánk vizeinek szennyezettsége:

 

Most nézzük meg azt, hogy hazánkban milyen problémákat okoz a talajvizeink szennyezése. Tudjuk, hogy az édesvíz a világ teljes vízkészletének csupán 2,8%-a, az összes vízből csak a 0,08 %-hoz tudunk hozzájutni ráadásul, hogy még jobban árnyaljuk a képet ennek a víznek az eloszlása is erősen változó.

A képen a nagy kék gömb a teljes vízmennyiség, mellette az a pici (amit alig látunk) ami az ember számára is használható víz.

Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS

 

Közkincs, https/commons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=428397

Készítette Lamiot - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https/commons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=10336369

 

A vízszennyezés az, amikor a vízbe olyan anyag – legyen az vegyi, vagy természetes- jut ami befolyásolja , veszélyezteti annak emberi,- vagy egyáltalán az élethez – fogyasztásra való alkalmasságát. Sajnos nagyon sok esetben pont az ember az, aki ezt a szennyezést végzi!

Ilyen anyagok lehetnek - a teljesség igénye nélkül-: növényi- állati hulladék, háztartási és ipari szennyvíz, műanyagok, fémek és sajnos a szándékosan ( vagy véletlenül pl hajóbaleset) beleöntött vegyi anyagok is.

 

 

 

A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

 

 

Pályázati azonosító: TP-1-2017/235

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×