A túrkevei Minta-kert közösségépítése, fejlesztése

2018. szeptember 17.

 

 Túrkevét gyakorlatilag zártkertek veszik körbe (Vén-, Bocskor,-, Lógó-, Meggyes-, Villogó, stb.), hiszen minden második, harmadik lakosra jut egy kert. Eddigi tapasztalataink (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, stb.) azt mutatják, hogy ez kitörési lehetőséget tudna nyújtani a településnek, az embereknek. Magyarországot megnézve az, hogy egy ekkora település környékén ilyen mennyiségű és területű zártkert került kialakításra nagyon ritka.

A Minta-kert története cca. 100 évre nyúlik vissza. A zártkerteket ezen a területen, ebben az időben mérték ki a lakosság számára és a mai napig vannak körtefák , amelyeket akkoriban telepítettek.

Hagyományosan a rendszerváltásig az emberek művelték is a zártkerteket, ugyanakkor ez után a fiatalok elvándorlása volt a jellemző (mint ahogy ma is), valamint az idősebb tulajdonosok elhaltak, nem bírták kezelni a földeket, így a kertekre egyre kevesebb figyelem jutott. Ennek köszönhetően megnövekedtek a vagyon elleni bűncselekmények is, ami még inkább azt eredményezte, hogy egyre kevesebben termeltek a területeken. A zártkertekben rejlő lehetőségek mindazonáltal adottak a mai napig is és igény is lenne a fejlesztésekre. Egyesületünk ezért kezdte meg a legkisebb kert (mint talán általunk is kezelhető méretű kert) felkarolását és évek óta dolgozunk azon, hogy fejlesztéseket tudjunk eszközölni benne.

 

A fejlesztés azzal vette a kezdetét, hogy az önkormányzat segítségével a villamos gerinchálózat kiépítését kértük az E-ON szolgáltatótól. A folyamat elindult, sajnos a munkálatok megkezdését papírmunka előzi meg, így a kapott információk szerint a dokumentum benyújtását követően 1-1,5 év mire befejeződnek a munkálatok. A kérelem benyújtásakor több tulajdonos csatlakozott hozzánk, hiszen számukra is fontos fejlesztés valósulhat meg ezzel a zártkertben.

 

           

Tavasszal megkezdődött a csőszház felújítása is, melyet a hagyományos építkezési móddal – tapasztással – valósítottunk meg. A felújítási munkálatok javát úgy, mint a területrendezés, bontási munkálatok, tapasztás, meszelés, mind önkénteseink segítették. 2018. nyarán több alkalommal szerveztünk önkéntes napot, ahol a saját önkénteseinken kívül, a túrkevei lakosság is csatlakozhatott – és csatlakozhat továbbra is - a csőszház felújításához. Azon kívül, hogy a résztvevők a zártkertek hasznosításának fejlesztésében vehettek részt, az önkéntesnapok során elsajátíthatták a hagyományos építkezés (tapasztás) fortélyait is. Természetesen a szakképesítést igénylő munkálatokban szakemberek voltak megbízva. A csőszház falait bekötöttük, és a régi tapasztás eltávolítása után új vályogtapaszt kapott az épület, ami biztosítja a hosszútávú fennmaradását, szépen bemeszelt falai várják az új ablakok, ajtók érkezését. A munkálatok még nem fejeződtek be, hiszen a belső kemence helyreállítása és a nyílászáró csere még hátra van, de legkésőbb 2019 tavaszára teljesen lezáródnak a munkálatok.

           

Egyesületünk a Minta-kert területén rendelkezik zártkerttel, melyben egy gyümölcsfaiskola létrehozása fog megvalósulni, egy bemutatókert kialakítása 100 db fával jelenleg is folyamatban van. A kertben megtekinthetők lesznek a tájunkra jellemző gyümölcsfák.

A célunk a programmal, hogy egy olyan projektet vigyünk véghez, amivel az emberek rájönnek arra, hogy összefogással meg lehet oldani problémákat, valamint arra, hogy Túrkeve egyik legnagyobb lehetősége a zártkertekben rejlik és elinduljon ezen kertek hasznosítása. Reméljük, hogy a Minta-kert ezáltal tényleg mintává fog válni mások számra is.

 

Ezúton köszönjük mindenkinek, aki segíti az egyesület munkáját!

Giligán Egyesület

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×