A vízben oldott vegyületek hatása az emberei szervezetre

2018. február 07.

 

 

Egyesületünk a 2017. évi Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatával -  "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" - hat településen vizsgál ásott és fúrt kutakat tanyákon élőknél, ezzel párhuzamosan folyamatosan tájékoztatjuk őket és az érdeklődöket, megelőzés céljából, így nem csupán személyes tanácsadásaink alkalmával és kiadványainkkal, de online is biztosítjuk a lakosság számára a tájékozódás lehetőségét. Ezért egyesületünk folyamatosan megjelenő online cikkeink keresztül is sok érdekességet tudhatnak meg.

 

A víznek az emberi testnek is nagy szüksége van, hiszen az emberi test tömegének több mint fele víz. A legalapvetőbb lételem, a testünk csak néhány napig bírja nélküle. A megfelelő folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezet számos fiziológiai folyamatának normális működéséhez, így csak rendszeres folyadékbevitellel tudjuk pótolni a működés közben (izzadás, légzés, vizelés) elvesztett folyadékot.

A legtermészetesebb folyadékforrás a víz. Élettani szerepe nagyon sokrétű. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, segíti a tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását, befolyásolja a vér összetételét, optimálisra állítja be a szervezet tisztulási folyamatait, növeli a koncentráló- és teljesítő képességet, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges terméket, biztosítja a szervezet állandó hőmérsékletét, és még sorolhatnánk.

A napi átlagos folyadékbevitel 2,4 liter, mely a táplálékkal bevitt folyadékot is tartalmazza, bár ez a mennyiség egyén, mozgás, időjárás függő.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, szétáramlik a szervezetben, szervekben, a szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. Ekkor érvényesülnek az ásványi anyagok hatásai. A víz fogyasztása a legoptimálisabb az étkezések között, étkezés előtt fél órával, étkezés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a folyadék felhígítja az emésztőnedveket, és lelassítja az emésztési folyamatokat.


 

A szervezetünk 99,75%-át 12 elem teszi ki, a fennmaradó rész 40 nyomelemből áll. Egy részük elengedhetetlen a szervezetünk számára, más részük nem létfontosságú, néhányuk pedig kifejezetten toxikus. Ezek ásványi anyagok, melyeknek anyagcseréje, fontos része a szervezet biológiai folyamatainak és ugyanolyan szerepet töltenek be, mint a vitaminok.

 

 

A vízben előforduló ásványi anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatása:

Arzén:

Esszenciális szerepét csak csirkék és patkányok növekedésében tudták kimutatni. Feltételezhetően részt vesz a metionon (fehérje) anyagcserében. Jó forrás bevitelre a hal. Magyarországon az egyik legaggályosabb ivóvíz-szennyező kémiai anyag az arzén. Az arzén előfordulásának oka az ivóvízben, lehet ásványokból való beoldódás, ipari kibocsátás, rovarírtók alkalmazása. Színtelen, szagtalan, vízben nehezen oldódnak a vegyületei, és igen mérgező. Minél jobban oldódik vízben, annál mérgezőbb.

Mérgezés tünetei: Krónikus arzénmérgezés során elhúzódó fáradékonyság, gyengeség jelentkezik. Mivel a bőr szarurétegeiben halmozódik fel a bőr száraz lesz, elvékonyodik, fokozottan pigmentált lesz. Hajhullás és a körmökben jellegzetes csíkok keletkeznek. Később máj -, csont degenerációhoz, immungyengüléshez, idegkárosodáshoz, bénuláshoz és akár halálhoz is vezethet.

Ólom:

Enyhe ólommérgezés esetén sokan tünetmentesek. Már kis mennyiségtől is súlyos szervi károsodás jöhet létre, és ez az agyat veszélyezteti a legjobban. Az ólom eredete a vízben lehet ipari-, bányászati- és kohászati szennyezés, de a régi vízvezetékekből való kioldódás is az okok között szerepelhet.

Mérgezés tünetei:

Gyerekeknél: lassú csont- és izomnövekedés, halláskárosodás, tanulási zavar, vesekárosodás, mozgászavar, beszédzavar, magatartási zavar.

Felnőtteknél: szürke hályog, hímivarszerv károsodás, emésztési zavar, magas vérnyomás, memória zavar, koncentráló képességzavar, idegrendszeri tünetek.


 

Kadmium:

Nagyobb mennyiség szájon át történő bekerülése után hányás, hasi görcs, hasmenés, véres hasmenés előfordulhat. Ilyen mérgezés ritkán fordul elő.

Mérgezés tünetei:

Krónikusan a levegőből, vagy táplálékból kerülhet folyamatosan a szervezetünkbe, tünetei változatosak: fáradékonyság, ingerlékenység, szomjúság, gyomor-, bélpanaszok, vese és csontkárosodások, valamint daganatkeltő hatással is van.

 

Higany:

A higany bekerülhet az emberi szervezetbe étellel, itallal, gőz formájában, és a bőrön keresztül. Elsősorban a májban és a vesében halmozódik fel.

Mérgezés tünetei:

Függnek az adott mennyiségtől, ami a szervezetbe került. Tünetei: remegés, ingerlékenység, ízületi fájdalom, bénulás, hajhullás, fáradság, látás, hallás, szaglás romlás, fogínyvérzés, fémes szájíz, ízérzékelés elvesztése. Súlyos mérgezésnél kóma és halál is beállhat.

Higanymérgezés történt Japánban, Minamatában az 1950-es években. A helyi vegyipari vállalat folyamatosan a tengerbe engedte a gyártás során keletkező vegyi hulladékokat. Ennek következtében a higany akkumulálódott a tengeri élőlényekben (halak, kagylók, rákok, stb.). Mivel a település halászfalu volt az emberek ezt fogyasztották és 1956-ban többen megbetegedtek. Hosszú vizsgálatok után kiderült, hogy a higany a bűnös a Minamata-kór (mivel ezt a nevet kapta) kialakulásában. Sokan meghaltak vagy maradandó károsodásokat szenvedtek, valamint a születendő gyerekekbe is bekerült a méreg, így derült ki az is, hogy a placenta nem védi meg a gyermekeket a mérgezéstől (pedig akkoriban azt hitték).

Cink:

Feladata: Biztosítja a sejtek épségét, részt vesz a vércukorszint szabályozásban és a fehérje, zsír, szénhidrát anyagcserében. Fontos szerepe van a sebgyógyulásban, az összes szaporodási szerv kifejlődésében. Segít a meddőség gyógyításában, mentális zavarok kezelésében.

Hiánya: a sebek gyógyulása elhúzódik, növekedés visszamaradás, szexuális retardáció, étvágy és ízlelési érzék csökkenése, vérszegénység.

 

Fluor:

Feladata: A csontozat és fogak építőeleme.

Hiánya: fogak szuvasodása, töredezése.

Túladagolása: csont- fog- és ízületi elváltozásokat, vérszegénységet okozhat.


 

Foszfor:

Feladata: Csontok és fogak építőeleme. Szívműködés szabályozásához, vese működéséhez, ingerület továbbításához fontos. Az ízület gyulladásos fájdalmait csökkenti, fehérje, zsír, szénhidrát anyagcserében van szerepe. A szervezetünk a tartalékenergiát foszforvegyületek formájában raktározza.

Hiánya: általában nem lép fel, túladagolása esetén hányás, hasmenés lép fel, valamint a felborult 2:1-es kalcium:foszfor arány felborul és csökken a csontok és fogak kalcium tartalma.


 

Jód:

Feladata: A pajzsmirigyhormonok egyik alkotója. Elősegíti a megfelelő növekedést, mind szellemi, mind testi vonatkozásban. Javítja a szellemi frissességet, a haj, bőr, köröm, fog egészségéért is felel.

Hiánya: Lassul az anyagcsere, testsúlynövekedés, depresszió, fiataloknál kreténizmus léphet fel, várandósoknál magzatelhalás, spontán abortusz, magzati fejlődési rendellenesség jelentkezhet. Általános tünet a golyva.

 

Kalcium:

Feladata: Csontok, fogak alkotóeleme. Izmok, idegrendszer, véralvadás megfelelő működésében fontos, a magnéziummal együtt pedig a normális szívműködésért és vérkeringésért felelős.

Hiánya: Csontok növekedésének zavara gyermekkorban, mentális zavarok. Felnőtteknél az izmok fokozott görcskészségét okozza, a csontok törékennyé válnak. Hogyha sokáig fennáll a kalcium hiánya, csontritkulás jöhet létre.


Kálium:

Feladata: Sejtek fontos eleme. Részt vesz a szervezet folyadékháztartás szabályozásában, sav-bázis egyensúlyban, sejtek energiaellátásában. Nagyon fontos szerepe van az izommunkában, így a szív munkájához is szükséges. Segít a szervezet salakanyag ürítésében, a vérnyomás csökkentésében.

Hiánya: Hasmenés, hányás okozhatja a hiányát. Ilyenkor a szívműködés zavarttá válhat, görcsök, keringési rendellenesség, bélrenyheség, vesék működése károsodhat.


Kén:

Feladata: Az egészséges haj, bőr, köröm számára nélkülözhetetlen. Az agy normális működéséhez, oxigénegyensúly fenntartásához szükséges. Részt vesz a máj epeelválasztásában, baktérium fertőzések leküzdésében.

 

Klór:

Feladata: A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat, így elősegítve az emésztési folyamatokat. A máj működését elősegítve közreműködik abban, hogy a szervezet a salakanyagoktól megszabaduljon.

Hiánya: A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe. Ha mégis előfordul hiányállapot, hajhullás, fogelvesztés a tünet.


 

Króm:

Feladata: Erősíti az inzulin hatását, megakadályozza, ill. csökkenti a magas vérnyomást, elősegíti a növekedést.

Hiánya: csökkent glükóz tolerancia, visszamaradt növekedés, csökken a termékenység, kevesebb a spermiumok száma. Ahol az ivóvízben kevés a króm, ott megszaporodik a szívbetegek száma.


 

Magnézium:

Feladata: Fehérje, szénhidrát, zsír anyagcsere, izmok, idegek múködésének fontos eleme. Csontfelépítés, csontnövekedés nagyon meghatározó anyaga. Segít leküzdeni a depressziót.

Hiánya: Álmatlanság, koncentrációs zavar, szédülés, fáradékonyság. Romolhat a vérkeringés, izomgörcsök, személyiségváltozás, hányinger is előfordulhat.

 

Mangán:

Feladata: Enzimek alkotóeleme, fehérje, zsír, szénhidrát anyagcserében részt vesz, csontok, kötőszövetek építőeleme. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormon képződésében, a normális szaporodásban, a központi idegrendszer megfelelő működésében.

Hiánya: Hajpigmentációs zavar, csontosodási zavar léphet fel.

 

Nátrium:

Feladata: A szervezet folyadékháztartását szabályozza. fontos szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, segít megelőzni a hő okozta kimerültséget, napszúrást.

Hiánya: Gyengeség, émelygés, izomgörcs, ájulás,fejfájás léphet fel.

 

Réz:

Feladata: A vas hemoglobinba való beépüléséért felelős. Nélkülözhetetlen a C-vitamin felhasználásához.

Hiánya: Ritkán fordul elő, ha mégis, vérszegénység, oedema, csontfejlődési zavar léphet fel.

 

Vas:

Feladata: Fő feladata az oxigén-, széndioxid-, és elektronszállítás. Vas kell a hemoglobin képzéséhez. Elősegíti a növekedést, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, megakadályozza a fáradtság kialakulását. Felszívódását segíti a C-vitamin, az állati fehérjék, felszívódását gátolja a csersav, és a gabonafélékben levő fitinsav.

Hiánya: Gyengeség, fáradékonyság, fejfájás, nyelv-, torokfájás, szívdobogás-érzés, sápadtság, vérszegénység jelentkezhet. Gyerekeknél étvágytalanság, növekedésben visszamaradás, ellenálló képesség csökkenése figyelhető meg.


 

Nitrit, nitrát:

Feladata: Egészséges felnőttek tápcsatornájába jutva, a nitrát általában nem okoz betegséget. De a csecsemők, főleg a 3 hónapnál fiatalabbaknál nagy a megbetegedés veszélye. A mesterségesen táplált csecsemők gyomrában az étel pH-t eltolja, a gyomor savtartalom csökken, a nitrát-redukáló baktériumok elszaporodnak, így a nitrát nitritté alakul, a nitrit a vér hemoglobinjának leadható oxigénszállító képességét csökkenti, így súlyos oxigénhiányos állapot jön létre.

Ez a betegség a methaemoglobinaemia, amiben régebben sok gyerek megbetegedett a túlzottan nitrites kútvizek fogyasztása miatt.

Ammónium:

Az ammónium vegyületek a nitrogén tartalmú vegyületek, főleg a fehérje vegyületek bomlásakor keletkeznek. Amikor a felszín közeli talajvízben ammóniát észlelnek, akkor az mindig emberi- vagy állati eredetű ürülék, házi, vagy ipari szennyvíz jelenlétére utal. A fehérje anyag bomlásnak indul, oldott ammónia jelenik meg a vízben, a víz ivásra alkalmatlan. Nitritté, nitráttá alakul át, ami viszont a csecsemőknél okozhat gondokat, megbetegedéseket.

 

Foszfátok:

Az ivóvízben a foszfátok szennyeződésre utalnak. Sok esetben a szennyvízből kerül bele a vízbe, a szennyvízbe pedig a mosogatószerek, egyéb otthon használt vegyszerek miatt jelenik meg.

 

Aktív klór:

Fertőtlenítés céljából használják, mely központilag történik, túladagolás veszélye nem áll fenn.

 

 

A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.
Pályázati azonosító: TP-1-2017/235



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×