Adományozás

Laci bácsi élete munkája

174 preparált madár, 100 madárfészek, 3000 lepke- és rovar preparátum

Az adai Zöldike Természetvédelmi Civil Egyesülettel összefogva a Giligán Természetvédelmi Egyesület célul tűzte ki Tóth Laci bácsi adai amatőr ornitológus, több mint fél évszázadnyi gyűjtőmunkával összeállított madár-, rovar-, fészek- és tojásgyűjteményének megóvását.
Laci bácsi 1943-ban született a vajdasági Adán, szakmunkás középiskolában szobafestőként tanult. Az életét végig kísérte a természet iránti szeretet, így nem meglepő, hogy legfőbb érdeklődési köre a környezetvédelem, madármegfigyelés és lepkekutatás. 
1. Preparált madarak: A Vajdaság madárvilágának gazdag gyűjteménye, 174 kitömött példány: vízimadarak, ragadozók, énekesmadarak. A gyűjtemény egyedülálló ritkasága a keleti rövidujjú vagy másképpen vöröhenyes pacsirta (Calandrella rufescens). 
 
2. Madártojás-gyűjtemény: A Vajdaság és a világ madarainak tojásai. A gyűjtemény külön értéke, hogy nagyobb részében fészekaljakból áll, az eredeti fészekkel együtt. Mintegy 100 természetben begyűjtött és 8 mesterségesen nevelt madár fészke van a kellő számú, szakszerűen preparált tojásokkal. Különlegessége az a 6 féle tojás-fészekalj, amelyekben hat féle kakukktojás látható, hat féle anyamadár (dajkamadár) fészkében.
 
3. Lepke-és rovargyűjtemény: A Vajdaság preparált lepkefajtái, tudományos követelmények szerinti feldolgozásban, csoportosításban. Több olyan lepke is látható benne, ami környék első felfedezése. Ilyen pl: a barnás gyászlepke (Neptis sappho), a zöldes gyöngyházlepke (Pandoriana pandoria) és a farkasalma-lepke (Zerynthia polixena). A gyűjtemény kiegészítő részét képezik a környékünk jellegzetes, ismertebb és kevésbé ismert bogarainak gazdag gyűjteményei is.
 
1981-ben a Tartományi Madártani és Madárvédelmi Intézet két szakértőt küldött, hogy értékeljék a gyűjteményt. A két szakember, mr. Boris Garovnikov és Đorđe Petković, megállapította, hogy a gyűjtemény a Vajdaságban fellelhetők között a legértékesebb, és ezért azt javasolták az adai képviselő-testületnek, hogy Tóth László gyűjteményét nyilvánítsa természeti kinccsé és helyezze védelem alá.
 
Laci bácsi régóta dédelgetett álma egy természetvédelmi múzeum létrehozása, ahol a preparált gyűjteménye tárolásának megfelelő feltételeket tudna biztosítani, hiszen ezeket jelenleg is otthonában tárolja. Kis lakásában sajnos már sem a hely sem a körülmények nem alkalmasak a gyűjteményének, hiszen ezen tárgyak állandó hőmérsékletet (≈ 18-20 ◦C) és páratartalmat  (≈50%) igényelnek tárolásuk során. Több éves próbálkozás után még a mai napig sem került megoldásra a gyűjtemény elhelyezése, biztonságos tárolása. 2016-ban az Adai Községi Tanácsával folyatatott egyeztetés alatt kiderült, hogy az Önkormányzat ingatlan vásárlásban nem, de a már meglévő ingatlan felújításában és fenntartásában tud segíteni, így a természetvédelmi múzeum hosszú távú működtetése biztosított.
 
 Ezen cél megvalósítása érdekében egyesületünk gyűjtés szervez egy megfelelően felépített épület megvásárlására, melyben ezen, gazdag gyűjtemény tetszetősen és funkcionálisan kiállítható lenne. Az épület megvásárlására 5 millió forintra lenne szükség. Az épület nem csupán a gyűjtemény kiállítására lenne alkalmas, de állat- és rovartani, botanikai bemutatók és tanácskozások helyszínéül is szolgálna.
Amennyiben adománnyal támogatná Laci bácsi álmát, így ezen ornitológiai gyűjtemény fennmaradását a következő bankszámlára utalhat:
 
Bankszámla: 69800126-11040976-00000000
 
Kérjük a közleménybe a következőt írja: Tóth Laci bácsi
 
A gyűjtés menetérő honlap híreink között kapnak folyamatos tájékoztatást.
 
 
 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×