Alkoss Te is közösséget program zárása

2018. április 30.

 

Egyesületünk 2017-ben program támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, - a programban közreműködött az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő - , mely program egy éven át tartott, ennek zárása 2018. áprilisában történik meg.

Az egyesületünk a megvalósítás alatt több célt is kívánt megvalósítani. Elsősorban természet-, és környezetvédelmi élménypedagógiai programokkal gyarapítottuk a szerbiai fiatalok tudását. A célunk a tudás átadása mellett a fiatalok társadalmi és szociális érzékenyítése is volt ( a helyi és globális közösségi problémák felé), mellyel a közösség szervezésének fontosságára, erejére hívtuk fel a figyelmet. Programunk céljai között szerepelt a szerbiai civil szervezetek erősítése, a rendezvények során kötött kapcsolatok (oktatási intézményekkel, magyarországi civil szervezetekkel) segítik a szerbiai civil szervezetek szakmai munkájának szélesítését, színesítését, saját programjaik megszervezését. A magyarországi civil szervezetek több ízben segítették a határon túli egyesületeket, kiadványaikkal, így munkájukat segítették információs anyagokkal, ezen anyagok egy része a programok során a fiatalokhoz és a pedagógusokhoz is eljutottak.

A program kezdeteként 2017 év májusától a Szerbiai Civil szervezetek segítségével elindultak az egyeztetéseket a helyi oktatási intézményekkel, melynek zárásaként egy workshopot tartottunk július végén a Moholi Napok elnevezésű rendezvényen. A megbeszélés után egy túrát tartottunk ahol felmértük a fiatalok igényeit. A nap további részében az egyesület tájékoztatást nyújtott a programról a moholi Napokon résztvevő vendégeknek és érdeklődőknek.

A programsorozat megvalósulásának számszerű eredményei: 1 db workshop, 7 db rendezvény és két alkalommal tartottunk rendezvényt, mellyel a programokon szervezett túrákon elhangzottakból készült teszteken mértük fel a fiatalokban megmaradt tudást. A programban vállalt 160 fő résztvevővel szemben a program zárására összesen 314 fő vállalt korosztály és további 111 fő érdeklődő vett részt . A rendezvényekről bővebb információt ide kattintva a lap alján található honlap híreink között találhatnak.

A programsorozatról az egyesületünk honlapján, facebook oldalán folyamatosan informálódni lehetett (a zavartalan online tájékoztatást a pályázat biztosította ), továbbá a Zöldike Egyesület facebook oldalán is megjelent programhír. A külföldi újságokban is megjelentek rendezvényeinkről kis összefoglalók, úgy mint az Ada Körkép, valamint a Magyar Szó lapjaiban.

A program során elkészült egy madármegfigyelési napló, melynek segítségével a fiatalok különböző megfigyeléseket jegyezhetnek fel, valamint elkészült egy madármegfigyelési lista, mely a madarak azonosításában nyújt segítséget. A kiadványok az áprilisi hónapban kerültek szétosztásra az oktatási intézményekben, mintegy apró jutalomként a rendezvényen résztvevő diákok számára.

A programok során lehetőséget biztosítottunk a rendezvényeken, a résztvevők véleményének közlésére, mindezt elégedettségi kérdőíveken keresztül. A kérdőívek kitöltése név nélkül opcionálisan történtek, a program végére 52 kérdőívet töltöttek ki a résztvevők. A program minőségét nem csupán a szóbeli visszajelzésekkel, de a kérdőívek összesítésével is tudjuk mérni. Ezekből kiderült, hogy a kitöltők 57,6 % jobbra értékelte a programot mint amire számított. Arra a kérdésre, hogy „A program hatására elgondolkozott az önkéntes munka végzésében vagy más közösségben való részvételben? ” a válaszolók 63,46%  igennel válaszolt. Ilyen jellegű kérdést a Környezetvédelmi totó végén is feltettünk, a fiatalok 82 %- igennel válaszolt a fent említett kérdésre. Összegzésképpen sikeresnek ítéljük a programot, a fiatalok nagyon lelkesek és nyitottak voltak. A program hatására több középiskolás diák is jelezte, hogy a szerbiai egyesületek segítségére szeretnének lenni, amit meg is tehetnek hamarosan a moholi Nagyút Fásítása során. A program eredményeként egy erős civil szektor tud elindulni és megerősödni a programnak köszönhetően.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberei Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

pályázati azonosító: IFJ-GY-17-A-0157

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×