Almák

2017. március 21.

 

Tájhonos almafajtáink

 

Az alma története:

Az egyik legfontosabb gyümölcsünk ma is. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban mint, hogy már a Bibliában is megjelenik Ádám és Éva történeténél. Mára sem vesztett semmit fontosságából, bár az almafogyasztás erősen visszaesett, léként, valamint előre gyártott ételeinknél gyakran használják (hígítás, savanyúság szabályzás, stb.)

Az almát már a kőkorban is ismerték, de népszerűsége töretlen a középkorban is. Az egyik legfontosabb gyümölcs. Kereskedelme már a XIV. századtól folyik. Kialakulása Közép-Ázsiára tehető, de mára elterjedt szinte az egész világon. Hazánk nagy exportőre ennek a gyümölcsnek, bár a felvásárlási ára nagyon alacsony.

Érdekessége, hogy a Trianon előtti Magyarországon végzett felmérés összesen több, mint ezer alma és körtefajtát különböztet meg, bár bizonyosan voltak átfedések is.


 

Jótékony hatása:

Rengeteg vitamin (A, B, C) található benne, de tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és ként is.

Ne feledjük a régi mondást: „napi egy alma – az orvost távol tartja”


 

Túrkevén az alma:

Túrkevén nem túl jellemző az alma, bár kertekben találkozhatunk pár fajtával, valamint régebben még a TSZ is hozott létre almáskertet (sajnos nem hagyományos fajták lettek telepítve). Általánosan elmondható, hogy a túrkevei időjárás nem túlzottan kedvez az almának (kötött talaj, aszály, stb.) ugyanakkor kis odafigyeléssel akár almát is termeszthetnénk feldolgozási céllal. Egy jól megválasztott alany (pl. a kertekben vadalanyra oltva) jól megválasztott fajtával sok problémát kiküszöbölhet, valamint a kertek nagy részében megoldható a kiegészítő öntézés is. Egyesületünk 2016-ban tervezi vadalanyra oltott alma és körtefajták ültetését a zártkertekben.


 

Régi almafajtáink:

Batul:

Novembertől érik be a termése, jól eltartható pincében, védett helyen. Termése középnagy, éretten sárga színű. Lédús, kissé savanykás, fűszeres ízű. Alapjában véve nem Alföldi fajta, inkább az északi részeket kedveli. Mónosbél temlomkertjében több fát is találtak és néhány éve Batulfesztivált is rendeznek a településen.

 

 

 

 

 

Citromalma:

Téli almafajta. Csak a XIX. sz. végén került hazánkba, ugyanakkor különleges íze miatt szerettük volna megemlíteni. Sárga termésének íze emlékeztet a citroméra. Alapjában véve a nedvesebb környezetet kedveli. Forgalomba hozatali neve: Ananász renet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti rozmaring:

Érési ideje december, tehát téli alma. Fája igen nagyra megnő és nagyon hosszú életű (alanytól függően). Viaszos termése ellenáll a fagynak, sőt a fagyoktól válik kellemesen kásássá. Termése pontozott, nagy és bőven terem. Az Alföldön is nagyon jól termeszthető fajta.

 

 

 

 

 

 

Nyári fontos alma:

Augusztus végén érő hatalmas termésű almánk (nevét is innen kapta). Héja sárga, íze kellemes, nem túl fűszeres, kissé jellegtelen. Elsősorban süteményekhez (rétesek) használatos, de más felhasználása is jelentős. Túrkevén is jónéhány nyári fontos alma található a kertekben.

 

 

 

 

 

 

Jonatán:

Termesztés szempontjából az egyik legjelentősebb fajtánk. Az 1800-as évekre datálható a keletkezése az USA területén. Elsőrendű alma, ugyanakkor érzékeny a kártevőkre és a klímára. Leginkább léalmaként hasznosítják.

Dallos alma:

Alföldön is jól termeszthető fajta. Augusztusban érik, íze kellemesen fűszeres, termése sárgás, napos oldalon piros, középnagy méretű. Betegségekkel szemben az egyik legellenállóbb fajta. Fája nem túl nagy növekedésű, rendszeresen terem.


 


 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×