Baktériumok az ivóvízben

2018. március 05.

 

 

Egyesületünk a 2017. évi Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatával -  "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" - hat településen vizsgál ásott és fúrt kutakat tanyákon élőknél, ezzel párhuzamosan folyamatosan tájékoztatjuk őket és az érdeklődöket, megelőzés céljából, így nem csupán személyes tanácsadásaink alkalmával és kiadványainkkal, de online is biztosítjuk a lakosság számára a tájékozódás lehetőségét. Ezért egyesületünk folyamatosan megjelenő online cikkeink keresztül is sok érdekességet tudhatnak meg.

A vízvizsgálatok másik célja az élő szervezetek kimutatása. Ugyan ezen problémák megoldása sok esetben egyszerűbb (hacsak nem áll fent a folyamatos visszafertőződés veszélye), ugyanakkor rövid távon okoznak sokszor komoly problémákat, így fontos az ilyen szennyeződések felderítése és kezelése.

 

E. Coli és Enterococcusok:

Ha ilyen baktériumokat mutatnak ki az ivóvízből, azt jelenti, hogy valamilyen székleteredetű baktériumokkal szennyeződött, és ivóvízként nem használható fel. Hogyha ilyen baktériumokkal szennyezett vizet fogyaszt valaki, hasmenés, hányás, magas láz jelentkezhet, de egyéb – komolyabb - tünetet is okozhat.


Peszticidek (szerves rovarírtók, gyomírtók, gombaölők, atka-, alga-, csiga-, féreg-, rágcsálóírtók)

Ezek a szerek nagyon mérgező anyagok. A vízbe kerülve, ezek a szerek lassan bomlanak le, így az évek során, a koncentráció jelentősen növekedhet és a környező növényekben és állatokban is megjelenhetnek.

 

Pseudomonas aeruginosa:

Ez a baktérium a korházi körülmények között előforduló fertőzések leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Ez a baktérium ellenáll a klóros fertőtlenítésnek, a vezetékes víztől hogy távol tartsák, egy sor UV kezelést kell végezni. Ez a baktérium az orr, fül, gyomor, nemi szervek, bél nyálkahártyáján, sebeknek a felületén súlyos gennyes elváltozást okoznak. Az állott, napon álló vizekben könnyen szaporodik. Gyógyítása kórházi kezelést igényel.


A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Támogatás azonosító: TP-1-2017

Pályázati azonosító: 235

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×