Dr. Gyulai Iván és a mélymulcsos kertművelés

2019. április 30.

 

Dr. Gyulai Iván és a mélymulcsos kertgazdálkodás

Dr. Gyulai Iván ökológusként, címzetes egyetemi docensként a Szent István Egyetemen, a Fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata tárgyat oktatja. Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány alapítója és igazgatója. A Közép-Kelet-Európai Biodiverzitás Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke. Munkásságáért 2005. március 15.-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A fenntarthatóság, alternatív technikák nála nem csak elmélet, hanem gyakorlat is. 1993-ban irányításával létrejött a Gömörszőlősi fenntartható falu-program.

Gyulai Iván szerint a mai hagyományos földművelés, a mezőgazdasági gépek használata, a föld felszántása mind olyan talajpusztulást okoznak, amit nagyon nehéz lesz majd helyreállítani. A legjobb talaj az erdőtalaj, mert itt a természet elvégzi maga a talaj-megújítást és nem kell forgatni a talajt. A minél sokszínűbb talaj-élet érdekében a leendő veteményesünk helyén komposztálunk, hogy természetes módon élesszük fel a talajt. A zöld javakat, szalmát és istálló-trágyát felhasználva javítjuk a föld minőségét. Így szükségtelen lesz az őszi ásás, a kapálás, gyomlálás és bármilyen növényvédő-szer használata. A magunknak megtermelt élelmiszer egyrészt egészséges, másrészt ki tudunk szakadni a globális fogyasztói őrületből. Az újra-felfedezett kertészeti technika a komposzthagyó mélymulcs.

A mélymulcsnak számos előnye van: csökkenti a gyomosodási nyomást, mert a gyomok nem jutnak fényhez, ha mégis megtelepednének, sokkal könnyebb azokat kihúzni. Véd az öntözéssel, csapadékkal keletkező talajtömörödés ellen, és egyben megvédi a talajt az eróziótól. Folyamatosan nedvesen tartja a talajt, nem kell annyit öntözni, ezért nem kell ásni és kapálni. A mulcs trágyázza a talajt, a bomlás után talaj lesz belőle.

Érdemes megpróbálkozni ezzel a kevés munkát igénylő, de annál nagyobb termés-hozamot biztosító kertészeti módszerrel.

Gyulai Iván erről fog előadást tartani itt Túrkevén a Városi Könyvtárban, május 8.-án, szerdán 17:00 órától.

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×