Egy átlag magyar 385 kg szemetet termel évente...

2018. január 29.

 

Az Eurostat statisztikája szerint, egy átlag magyar 385 kg szemetet termel évente, de pár okos cserével ez a szám könnyedén csökkenthető. A Jófogás 5 tippet ad a kezdőknek, melyekkel bárki könnyedén csökkentheti az ökológiai lábnyomát.

Most évente nagyjából összesen 10 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, de egy előrejelzés szerint 2050-re konkrétan több műanyagot rejtenek majd legnagyobb világtengereink, mint halat. Vegyünk kulacsot, lehetőleg fémből és hordjuk mindig magunknál. Amellett, hogy a környezetet is kíméljük, észre fogjuk venni, hogy többet iszunk, amivel egészségünknek is kedvezünk.

Több száz, de akár több ezer évbe is telhet, mire egy műanyag szatyor teljesen lebomlik. A vászontáskák ma már nem csak praktikusak, de divatosak is. Szokjunk rá, hogy tartunk egyet magunknál, így mikor jön a bevásárlás, megspóroljuk a nejlonszatyrot.

A használt cikkek vétele viszont hozzájárul az ökológia lábnyom csökkentéséhez, hiszen ez esetben új termékekkel nem terheljük a hulladékkörforgást. Mikor valamire szükségünk van, nézzünk szét az apróhirdetési oldalakon, szinte biztos, hogy megtaláljuk, amit keresünk, ráadásul olcsóbban.

Mielőtt valamit kidobnánk, gondoljuk át, lehet-e ennek a tárgynak egy új funkciója? Egészen elképesztő csináld magad projektek vannak az interneten, csak egy kis kreativitás kell és máris az alkoholos üveg és egy villanykörte párosításával megszületik például egy egészen egyedi lámpa, ami a lakás dísze lehet évtizedekig. Vagy a régit hozhatjuk újra divatba egy festéssel vagy egy kis átalakítással.

Keressük a tartósabbat, az újrahasznosítottat, a fenntarthatóbbat, mikor vásárolunk. Ha használtan vesszük a jobb minőségű termékeket, még a pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlnunk.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu
 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×