Együttműködés a moholi Zöldike Természetvédelmi Civilszervezettel

2019. május 13.

 

Együttműködés a moholi Zöldike Természetvédelmi Civilszervezettel

 

A Giligán Egyesület egyik vállalt feladata a határon túli magyar természetvédelmi szervezetek segítése. Már kialakult nagyon jó baráti kapcsolat fűzi össze a Giligán és a Zöldike Természetvédelmi Civilszervezetet. A Vajdaságban, Moholon működő Zöldike vagy Zelentarka nonprofit szervezet meghívására érkeztünk hozzájuk május 09.-én. Május 09.-én volt ugyanis délután 4 órától a Zelentarka új székhelyének ünnepélyes megnyitója és átadása. A helyi közösség, a civilszervezet tagjai szabadtéri előadással készültek az alkalomra. A moholi mazsorett-csoport lépett először színpadra, majd néptánc-bemutató volt a gyerekek részéről. A műsor után közös beszélgetés és ünneplés vette kezdetét.

A Zelentarka Civilszervezet 2013. januárjában Ada község Moholi Helyi Közösségében, polgári kezdeményezésre, Zöldike/Зелентарка néven alapult. A nonprofit szervezet elsődleges célja az, hogy rávilágítson a környezetvédelem fontosságára, felébressze a lakosság, leginkább az ifjúság ökotudatát. A Zöldike mottója: „Gondolkodj globálisan–cselekedj lokálisan!” Az alapítás óta céljuk a következő: a környezetvédelem oktatása és fejlesztése, a helyi természeti értékek feltérképezése, a már ismertek megőrzése, azok bemutatása.
Vállalták a bio gyümölcs- és zöldségtermesztés támogatását, bio élelmiszerek előállítását.
Fontosnak tartja a Zöldike a környezetükben található gyógynövények megismerését, alkalmazásának feltérképezését. Hangsúlyt fektetnek az őshonos gyümölcsfélék szaporítására, a hulladékok szelektív gyűjtésére.

A Zöldike elnöke, Báity Ferenc és felesége Ibolya otthonában gyűltünk össze május 10.-én hogy megszerkesszünk egy pályázatot. Az egyik alapító tag, Dr. Miklós Ferenc a Szegedi Egyetem tanára lelkesen mesélt unokájáról és közben a munka is haladt. Bár a nonprofit feladatokból nem lehet megélni, viszont lelki nyugalmat ad, hogy a környezeti értékek számbavételével előkészíthetjük azokat a következő generációk számára, ez a közös gondolat motiválja a Zöldike tagjait, önkénteseit.

Pénteken kora reggel vendéglátónk Báity Ferivel sétáltunk egy nagyot Moholon. Isteni túrós bureket kaptam a sarki pékségből és a finomságba belefeledkezve próbáltam felvenni Béla és Feri tempóját, ahogy haladtunk a varázslatos Tisza-part felé. Útközben Feri megmutatta a Madár Parkot, a számtalan kihelyezett madárodút, hogy legyen költőhelye a madárkáknak. Délután egy nagyon művelt hobbi biológussal, Tóth Laci bácsival ismerkedtem össze, akinek hosszú és türelmes munka következtében egy gondosan leltározott preparált madárgyűjteménye és madártojás-gyűjteménye van. A lepke-gyűjtemény átnézéséhez épp csak hozzáfogtunk, sajnos az idő gyorsan telt, így nem jutottunk a végére, ezért egyszer majd visszamegyek Adára.

Bilicki Zoltán Ada polgármestere és a Zöldike tagjai közösen tanácskoztak a civilszervezet kapcsolatépítési és fejlődési kilátásairól. Az új székhely megvalósulásában nyújtott segítséget Ada polgármestere.

 

A Zöldike egyik támogatója, Csúzdi Endre, aki nagy szeretettel látott vendégül minket. Endre kalauzolt el a most romokban álló vasútállomás épületéig, aminek hajdani fotóját a civilszervezet székhelyén fotózhattam le. Mohol határában szegfű gombát szedtünk, amire Béla figyelt fel.

Szerbia egy kis szeletét ismerhettem meg 3 napban, az utat Szabadkán zártuk, ahol a piac nyüzsgő forgatagának hangulata hamar beszippantott.

 

                                                   

 

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×