Főzőklub a Csőszházban

2018. november 27.

 

 

A Magyar Természetvédők Szövetségének partnerszervezeteként csatlakoztunk programjukhoz, melynek a célja, hogy a felhívja a figyelmet a tudatos vásárlási szokások kialakításának fontosságára és a résztvevőket a helyi, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztására buzdítsa.

 Ennek kapcsán szerveztünk meg 2018.11.24.-én szombaton 10:00 és 14:00 között Túrkevén, a Minta-kert Csőszházában egy Főzőklubot. A meghívásra szép számmal érkeztek résztvevők városunkból és vidékről is. Az alapanyagokat helyi termelők, az egyesület, és a résztvevők hozták, s ezekből készültek el a nap folyamán a kenyérlángosok.

A rendezvény kezdete előtt begyújtottunk a kemencébe, melynek ez volt az első sütése. Így nemcsak az első rendezvénye volt ez a Csőszháznak, hanem az első kipróbálása a felújított kemencénknek is.

Már javában melegedett a kemencénk, mikor megérkeztek a résztvevők első csoportjai. Felállítottuk az asztalokat, előkészítettük a deszkákat, késeket, tepsiket, majd ahogy gyűltek az emberek úgy szaporodott az asztalokon a sokféle alapanyag.

A megkelt tészta a tepsikbe került és a hagyma, paprika, paradicsom és a többi hozzávalók szeletelése közben beszélgetés indult az egészséges ételekről. A lehetőségekről, hogy helyi viszonylatban hogyan tudunk jó minőségű, lehetőleg a legkevesebb vegyszerrel kezelt, és jó ízű termékeket beszerezni. S mindezek hogyan tudják befolyásolni, mind a saját, mind a kistermelők, mind az egész helyi közösség gazdaságát, pozitív fejlődését, egészség- és munkaerő-megtartó képességét. S mindezek milyen jó hatással vannak az itt élők anyagi és egészségi helyzetére. A helyben termelt zöldség és gyümölcs nem csak hogy frissebb, finomabb, mint nagyáruházakban kínált társaik, hanem a vitamin-tartalmuk is sokkal kedvezőbb, hiszen nem utazik annyit, s a szállításakor kevesebb költséggel, és kevesebb környezetterheléssel jut el a fogyasztóhoz.

 

A nap végére mindenki sok-sok információval, finom étkekkel telve indult otthonába.

Reméljük, hogy vendégeink számára is olyan pozitívan értékelt nap lett ez a mai, mint számunkra. Továbbá reméljük azt is, mely gondolat többször is elhangzott a nap folyamán, hogy megismétlésre érdemes volt e nap.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, és a segítő kezeket!

 

       „Az esemény az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával valósult meg. A program során elhangzottak nem tekinthetők az EU hivatalos álláspontjának, azért a szervezők felelnek.”                                               

     

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×