Gyümölcsfák ültetése

2017. március 15.

 

A gyümölcsfák ültetése általában ősszel és tavasszal történik, amennyiben fagyérzékeny fát szeretnénk ültetni (őszi és kajszi barack) ezt tavasszal tegyük meg. Fontos az ültetés során a talajhőmérséklet ezért 10-15 c0-os külső hőmérséklet a legjobb idő az ültetésre.

Ha már megtaláltuk a kertünkbe legalkalmasabb gyümölcsfajtát és azt is megtaláltuk, hogy hol tudjuk beszerezni, a következő lépés a vásárlás. Figyeljünk oda a vásárlás során, ha szabad gyökerű gyümölcsfaoltványt szerzünk be a gyökerét nedves kendővel csavarjuk körbe, menetszél ne érje a hazaszállítás során. Hazaérve azonnal ültessük el vagy tegyük bele egy veder vízbe. Amennyiben konténeres vagy földlabdás fát vásároltunk nem kell aggódnunk 2-3 napot elvisel az ültetésig.

Fontos hogy megfelelő helyet válasszunk a gyümölcsoltvány számára, hiszen a gyümölcsfák meleg igényük nagy, ezért ültessük őket szél- és fagyvédett, kifejezetten napos helyre. Figyeljük arra is hogy mekkorára nő a fa a későbbiek során, erről érdeklődjünk a vásárlás alkalmával. Nem érdemes szűk helyre ültetni a gyümölcsfát, ezért ha 6 méter magasra nő a fa akkor 9 méter átmérőt számoljunk a tervezés során.

A kerttervezés és beszerzés után jöhet a faültetés legfontosabb lépése az ültetőgödör ásása. Fontos, hogy a gödör kétszer vagy akár háromszor nagyobb legyen mint a gyökérzet, viszont 50 cm átmérőnél ne legyen soha kisebb a gödör és ajánlott hogy legalább ilyen mély is legyen. A gyökérzet későbbi terjeszkedését úgy segíthetjük a legjobban, ha minél nagyobb gödröt ásunk. Az ültetés során figyelnünk kell, hogy a fa gyökerének semmiképpen nem szabad érintkeznie szerves trágyával, a trágya és a gyökérzet között földréteget kell képezni, mivel a trágya a bomlása során 60-70 c0-ra is felmelegszik így megfőzi a gyökereket. Ültetéskor mindig hangsúlyos momentum a talajtaposásos tömörítés után az öntözés. A frissen kiültetett facsemete akár 10-20 liter vizet is elbír, ám hogy az öntözővíz ne párologjon el róla egy napsütéses tavaszi délutánon, fel kell kupacolni a növényt. A titokzatos kifejezés azt jelenti, hogy a facsemete köré földhalmot építünk, amely segít megőrizni a talaj nedvességét. Ez az ideiglenes földkupac aztán 2-3 héten belül eltávolítható. Ám az ősszel ültetett fácskánál tányér alakú ültetést alkalmazzunk ami azt jelenti, hogy az ültetőgödör talajszinten lévő részét formázzuk tányér alakúra, úgy hogy a felszín a fácska törzse felé lejtsen. Ezzel kész is az első lépés egy szép gyümölcskert felé.


 

 

 

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×