Jó ételhez, jó víz kell !

2018. június 13.

 

Sokban függ életünk mit és hogyan, miből mennyit eszünk, és legfőképpen milyen alapanyagból készítjük el.

Minőségi élelmiszer alapanyagai minőségi táplálással „készülnek”. Mind a takarmánynak a jószág etetéséhez, növekedéséhez, mind a talajnak a növények megfelelő fejlődéséhez, termeléséhez megfelelő tápanyagokra van szüksége. S mindehhez fontos, a víz. Akár öntözéshez, akár itatáshoz használjuk a vizet, nagyon fontosak annak összetevői, a benne oldott anyagok, és az oldhatóság, pl. a növények fel tudják-e venni a talajból a tápanyagot, az mennyire tud feloldódni a vízben, hogy szállítható legyen a gyökereken át teljesen fel a levelekig.

A jószágnál is hasonló követelmények vannak a víz felé. S itt még az is számít, hogy ne legyen mellékíze, hiszen a rosszízű vizet nem fogja jól hasznosítani, nem fogja szívesen fogysztani.

Ha mindkét oldalról – minőségi növényi- és minőségi hús-alapanyaggal rendelkezünk ételünkhöz, akkor már csak az a víz van hátra, amivel elkészítjük. Ennek is megfelelőnek kell lennie.

Sokan, háziasszonyként, mikor főznek azt tapasztalhatják, hogy némely fűszer, vagy ízesítő nem úgy adja vissza az ízét az ételnek ha csapvízzel, vagy ha pl. palackozott vízzel készíti el. Ennek magyarázata, hogy más és más oldott anyagok vannak egyikben és másikban. Ha túl sok oldott anyagot tartalmaz egy víz, akkor már nem tud többet feloldani, telítődik. Valamint akár mellékízt is adhat az ételüknek, vagy felerősítheti annak valamely jellemzőjét.

Egyszóval, ha jót szeretnénk enni, akkor ne feledkezzünk meg a legfontosabb hozzávaló minőségéről!

Jó ételhez, Jó víz kell!

 

 

A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító: TP-1-2017./235

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×