Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók öko-bio konferenciája

2017. augusztus 30.

 

 

Beszámoló

 

 

Egyesületünk részt vett, a 2017 augusztus 10. és 13.-a között Székelykeresztúron, a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének, valamint a Gersekarátért Baráti Körrel közös szervezésében harmadik alkalommal megrendezett, a Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók öko-bio konferenciája nevű rendezvényen, amelyre Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és a Vajdaságból érkeztek érdeklődők.

Részvételünk a konferencián nem csak a színes program miatt volt fontos, hanem kiváló alkalom volt számunkra a „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című, 9983 azonosítójú pályázatunk bemutatása a résztvevőknek. A teaszünetekben és rendelkezésünkre bocsájtott szabadidőben több külföldön élő, a mezőgazdaság, gyümölcsészet, állattartás területén dolgozó gazdálkodóval, szervezettel volt szerencsénk megismerkedni, s felvenni a kapcsolatot a későbbi együttműködés reményében.

Az érkezést követően a résztvevők elfoglalták a szállást, majd a vacsora után részt vettek egy Ismerkedő esten, ahol megismerhették nem formális keretek között a jelenlévő vendégeket és előadókat egyaránt.

Pénteken a számtalan előadás között alkalmunk volt meglátogatni Etéden egy bio pálinka főzéssel foglalkozó üzemet, amelyet a tulajdonos, Kovács Elek mutatott be, a kezdetektől napjainkig. Részletesen kitért a pálinka főzés alapjául szolgáló cefre gondos előkészítésére, és természetesen az eszközök működésre is. A produktumok minőségéről, egy kóstoló keretében mindenki maga győződhetett meg.

A kóstoló végeztével buszra szálltunk és egy kis utazás után, a Korondon élő Szász Illyés bioméhész, mézbegyűjtő és csomagoló házához érkeztünk, ahol a tevékenységüket a felesége Tófalvi Melinda mutatta be. Beszélt a bioméhészkedés nehézségeiről, például a méheken élősködő atkák kiirtásáról. Megmutatta a kaptárak elemeit, beszélt egy keveset a karbantartásukról is. A bemutató végén vendégül látta a csapatot, megízlelhettük a mézkülönlegességeiket.

Szombaton alkalmunk volt megnézni egy Aquapóniát, amit Kisgalambfalván Szabó-Bilibók Attila épített és használ búzafűlé előállításához. A látogatás során megtudhattuk az Aquapónia működését. Ez egy zárt rendszer, ahol általában tálcákba agyaggolyók közé ültetik a növényeket és azok télen- nyáron növekednek és teremnek. A növények táplálását tápanyagban gazdag víz biztosítja, amit 1 köbméteres tartályokban élő halak ürüléke adja, amit a növénytálcákra vezetnek, majd a felesleget továbbvezetik, vissza rendszerbe. A rendszer egy faházban van felállítva, ami 175 cm mélyre a földbe, fagyhatár alá van süllyesztve. A tető kialakítása is egyedi, fényáteresztő, de a dőlésszöge fontos 50-55 fokos. Ez azért lényeges, hogy télen- nyáron közel azonos hőmérséklet legyen, a lehető legkisebb napi hőingással. A tulajdonos vízitormát és búzafüvet termel az épületben, amiből búzafű levet gyárt és azt értékesíti.

 

Az előadások a teljesség igénye nélkül:

 

A szombati nap:

Kocsy Béla a Nemzeti Agrár Kamara Külkapcsolati Igazgatóság elnöke bemutatta az agrárkamara felépítését, működését.

 

Szolláth Tibor Hajdúnánás polgármestere a Nánási öko- bio gazdálkodásról, illetve a helyi termékekről "Jót-jól"az előadása során bemutatta a Bocskai koronát, mint 100% fedezettel rendelkező alternatív fizető eszközt, amit csak Hajdúnánáson fellelhető elfogadóhelyeken lehet felhasználni.

Létrehozták a Nánási Portékát, ami egy helyi márka, ezzel igyekeznek a helyi termelőket és gazdálkodókat segíteni. Fontos kritérium, hogy a helyileg legyenek megtermelve a zöldségek, gyümölcsök, húsok és tejtermékek, valamint a kézműves termékek legalább 50%-ban helyi alapanyagokból készüljenek.

dr. Ferenczy Ferenc A megújuló állattenyésztés, Székelyföld vidékfejlesztési stratégiájának eszköze

 

Ebéd után egy buszos kirándulás következett Etédre (bio pálinkafőzde) utána pedig Korondra (bio méhészet)

 

Vacsora után Interkulturális est, népzene és néptánc bemutató és táncház zárta a napot. Az éjszakába nyúló beszélgetés során alkalma volt a résztvevőknek bemutatni a tevékenységüket a kötetlen beszélgetések során. Sok sok névjegykártya cserélt gazdát!

 

Szombati nap:

 

Reggeli után kezdetét vették ismét az előadások.

 

András Csaba a Sapientia Tudományegyetem tanárának előadása a Téveszmék, és félretájékoztatás az élelmiszer fogyasztásban

 

Bákai Magdolna, a Civitas Alapítvány munkatársa: Gyógynövények fenntartható gyűjtése és feldolgozása az Erdélyi gyógynövénykertben

 

Ladó Hunor kertészmérnök: Merisztématerápia, fitoterápia más szemszögből.

Az előadásban szó esett a növényi őssejtek felhasználása az embergyógyászatban.

 

Bálint János Marosvásárhelyi SAPIENTIA tanára: Biológiai növényvédelmi lehetőségek a kertészeti kultúrákban.

Szó esett egy üvegházban paprika nevelés közben megjelenő kártevőről és annak biológia irtásáról más, a növényre nem ártalmas rovarok betelepítése segítségével.

Vámos Alex: A növényvédelem hatása a méhészetre.

Megosztotta az előadó a gondolatatit a növényvédelmi szakemberek és növényvédő szereket forgalmazó cégek kereskedői által végzett munkáról, személyes tapasztalatai alapján, illetve bemutatta méhészkedés nehézségeit ennek tükrében.

 

Aquaponia látogatás Kisgalambfalva

 

A délután további részében szabad foglalkozás keretein belül folyt az ismerkedés, az előadások során felmerülő kérdések alaposabb kibontása, megvitatása.

 

A vacsora előtt a konferencia lezárásra került, majd helyi termelők termékeit kóstoltuk meg a vacsora előtt. A helyi tejfeldolgozó, valamint egy környékbeli sajtkészítő érett sajtjait, illetve bivalytejből készült sajtokat ízlelhettük meg. Az asztalon továbbá a sajtok mellett disznóból készült kolbászok, szalámik is helyet kaptak, szintén egy helyi kistermelőtől.

   A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

    

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×