Komposztálás

2017. március 20.

 

Mikor a kertünket tervezzük fontos elgondolkoznunk a talaj tápanyag tartalmának folyamatos biztosításáról. A talaj termékenységének legjobb forrása a házi készítésű komposzt humusztartalma. Tehát érdemes elgondolkoznunk, kerten belül hová is jelöljük ki a komposztálónkat.

A szerves anyagok érlelésére a kert egyik félreeső, árnyékos helye lesz a legalkalmasabb. A komposztkazal számára nem ajánlatos gödröt ásni, mert a korhadás oxigén jelenlétében folyik le viszont a gödörben nem jut az anyaghoz levegő, tehát ha gödörben próbálunk komposztálni ott sajnos rothadási folyamat következik be. A komposzttárolót deszkából, téglából, kövekből érdemes elkészíteni. Aki nem szeretne ezzel különösebb időt tölteni már kereskedelmi forgalomban is talál komposzt ládákat.

A komposzt előállításakor három fontos hozzávaló szükséges. A zöld hozzávaló, ami a konyhai hulladék (örölt kávé, lehámozott héjak, gyümölcs-csutkák és tojáshéj). Az ürülék (baromfiudvar állataitól származó) a lenyírt fű, levelek a földből kihúzott gyomok is zöld anyagok. A második hozzávaló a papír, fűszerpor, kis ágak és gallyak, szalma, melyet barna hozzávalónak nevezünk. A komposztálás során a legideálisabb arány ha ez a két hozzávaló (zöld-, barna hozzávaló) egyforma mennyiségben vannak benne a komposztunkban. A harmadik és kulcsfontosságú hozzávaló ahhoz, hogy a komposzt jó minőségű legyen mindenképpen fontos a víz hozzáadása. A bomlási folyamathoz elengedhetetlen a nedvesség fenntartása a komposztálás során. A víz adagolásnál figyelni kell, hogy a halom nedves maradjon, ugyanakkor nem szabad túl öntözni, mert a komposztunk nyálkássá válik. Hetente öntsünk rá egy veder vizet, abban az esetben, ha fedett helyen van, amennyiben esővízhez is juthat, kevesebbet. Az öntözés mellett fontos, hogy hetente egyszer át kell forgatnunk a komposzthalmot. Azért hogy a hasznos orgazmusok a halom minden részére eljussanak. Ha a komposzthalomban hő fejlődik és megfelelő mennyiségű nedvességet kap, akkor 1-2 hónap alatt tökéletes, fekete komposztot tudunk biztosítani kertünk számára.


A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×