Küldetésünk

A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület, 

egy fiatal szervezet. 2014. márciusában jegyezték be a Szolnoki törvényszéken, ugyanakkor ez a fiatalság elhivatottsággal is együtt jár.
 
Céljainkat három irányban határoztuk meg, bár ezek közvetve vagy közvetlenül természetesen összefüggnek egymással. Az első a természetünk és környezetünk védelme. Tudjuk, ilyen jellegű szervezetből sok van kishazánkban, ugyanakkor mi kissé más irányból közelítjük meg a problémát (és egyébként sem lehetünk elegen). A problémák jelentős részét a mai mezőgazdasági gyakorlatban látjuk. A nagyparcellás termelés, a peszticidek tömeges használata, a pénzközpontúság mind-mind abba az irányban vezeti világunkat, hogy a helyzet csak romlani tudjon. Mondhatnánk úgy is, hogy a rendszerbe bele van kódolva a természet hátrányba szorítása. Nincs lehetőség arra, hogy így bármi is változzon! Sajnos ezzel a területtel az átlagember nem kerül kapcsolatba (vagy nem is érdekli), pedig az egyik legfontosabb dolog az, hogy honnan is érkezik az élelmünk. Ezért fontos célunknak tartjuk, hogy a helyi termékek szerepét erősítsük a táplálkozásunkban és segítséget nyújtsunk ezen termékek piacra kerülésében is. Tagjaink között több természetvédelmi szakember, élelmiszermérnök, geográfus, agrár szakember is található, így a hátterünk adott ahhoz, hogy tegyünk valamit ezen dolgok megváltoztatásáért.
 

Reményeink szerint hamarosan megalkotjuk Túrkevén hazánk következő tündérkertjét,

ahol régi gyümölcsfák megmentéséért fogunk dolgozni. Ez mutatja, hogy a gyümölcsészet hagyományainak, természetvédelmi jelentőségének is nagy jelentőséget tulajdonítunk.

 

A második irány a hagyományőrzés.

Sok tagunk vett részt különböző hagyományőrző tevékenységekben eddig is, ugyanakkor Túrkevén kevésbé vannak jelen az emberek számára is elérhető programok. Nemezelünk, íjászkodunk és minden egyéb hagyományos dolgot kipróbálunk és megpróbáljuk bemutatni az embereknek. Van archeometalurgusunk, aki a hagyományos kovácsolással foglalkozik, van szappankészítőnk, de olyan tagunk is akad, aki a régi recepteket, gyümölcsfeldolgozást kutatja hobbi szinten. Több utat is szerveztünk és szervezünk erdélyi területekre, ahol ezzel kapcsolatban lehet kutatni-keresni, majd az eredményeket megosztani a nagyközönséggel.

 

A harmadik irány az egészséges életmód.

Értelemszerűen ez is kapcsolódik az előző két célhoz, hiszen egészségesen csak akkor lehet élni, ha egészséges ételek kerülnek az asztalainkra, és mozgunk, csinálunk valamit, amire ideális a hagyományőrzés. Tagjaink és önkénteseink között több védőnő és orvos is van, akik ezen irányban ténykednek. Az ország keleti felén folyamatosan jelen vagyunk egészségnapokon, ahol felméréseket, vizsgálatokat végzünk a résztvevőkön, de előadások tartásával is megkeresnek bennünket. 
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkánk sosem fog befejeződni, hiszen mindig is lesz mit tenni a környezetünkért, ugyanakkor ezt a fontos feladatot mi is magunkra vállaljuk és reménykedünk abban, hogy valamicskét segít ezeknek a folyamatoknak a megváltoztatásában a mi munkánk is.
 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×