Kutak bejelentése az önkormányzatnál ...

2018. november 19.

 

 

Kutak bejelentése az önkormányzatnál

 

A napokban ismét szóbeszéddé lettek a kutak bejelentéséről szóló hírek, lett légyen az ásott, vagy fúrt kút.

A jegyzői hatáskörbe – amelyek bejelentéséről a jegyző dönt – ezek a kutak tartoznak:

  • háztartás szükségleteit elégítik ki, az éves felhasznált vízmennyiség kevesebb, mint 500 m3,
  • mélységük nem haladja meg a 40 métert, valamint
  • nem ivóvízként vannak hasznosítva.

A kút bejelentése a Túrkevei Önkormányzat első emeletén a 20-as szobában tehető meg. Egy kérelmet kell kitölteni, mely itt kérhető, és amelyet 5000 Ft-os illetékbélyeggel kell ellátni, mely törvényi előírás.

Ha a kutunk mélyebb, vagy többet használunk 500 m3-nél egy évben, vagy, ha ivóvízként hasznosítjuk ezt a vizet, akkor már nem a jegyző az illetékes.

A mélyebb kutaknál a karsztvíz védelme miatt a hatáskör a katasztrófavédelemé.

A nagyobb mérvű fogyasztás már nem számít lakossági fogyasztásnak.

Az ivóvízként való hasznosítás esetén pedig akkreditált laboratóriumban kell bevizsgáltatni a kút vizét, hogy az tényleg alkalmas emberi fogyasztásra.

Valamint ha a kút össze van kötve a lakással (hidroforral, rá van kötve pl a mosógép, wc stb.), akkor szintén már nem jegyzői hatáskörbe tartozik a kút.

Ami fontos, hogy kutunkat mindenképpen be kell jelenteni, akár folyamatosan, akár időszakosan, de akkor is ha egyetlen cseppet sem veszünk ki belőle.

Ha elszalasztjuk a határidőt a bejelentésre, akkor lakossági fogyasztónak akár 300.000 Ft, nem lakossági (ipari mennyiség vagy mezőgazdasági) fogyasztás esetén pedig 1.000.000Ft-ig is emelkedhet a bírság.

Jelenlegi bejelentési határidő 2018. december 31. Viszont a napokban jelent meg a hírekben, hogy a parlament elé nyújtottak be egy javaslatot, melyben ezt a határidőt 2020. december 31.-re tolnák ki.

 

A kérelmen kérhetjük a kutunk fennmaradását, de kérhetjük annak megszüntetését is, melynél az 5000 Ft-os illetékbélyeg ugyanúgy ráragasztandó. Ebben az esetben a kutunk szakszerűen, hozzáértő szakemberek által kerül „eltömedékelésre”.

Forrás:

http:// www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/1232-tajekoztato-kutak-eljarasjogi-szabalyai/file

- Túrkeve Város Önkormányzata, 20-as szoba

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×