Kutak, vizek szennyezettségének veszélyei a környezetre, hatása a természetre I.rész

2018. augusztus 30.

 

 

A víz mindenki számára az egyik legfontosabb erőforrás, így ennek megfelelően kellene használnunk. Sajnos sok esetben (mint mindenhol máshol is) a gazdasági érdekek könnyedén felülmúlják a józan ész szabályait, mind a felhasználással, mind pedig a szennyezésével kapcsolatban. Pedig ezek a gazdasági érdekek csak rövidtávon érdekesek, hosszútávon sokkal több problémát és költséget eredményeznek, mint ezt már sok szervezet vizsgálta, publikálta. Élővizeink szennyezésével, annak élővilágát pusztítjuk, s a tápláléklánc megzavarásával több fajnak is problémát okoz a kialakult állapot. ( Végső soron a magunk által mérgezett halakkal mérgezzük saját magunkat ..!) Nagyon sok időbe kerül míg rendeződik, visszatér az élet a normális mederbe. S ki tudja mekkora kár keletkezik egy-egy szennyezés során, s ezt ki tudja-e heverni az adott terület, az ott élő állat- és növényvilág.


Forrás: agroinform_20140213143137_1 vízszennyezés

 

 

Kiszabadult vegyszerek

Tipikus probléma, hogy ezen anyagoknak a megsemmisítése hatalmas pénzeket emészt fel (és akkor még nem beszéltünk az esetleges talajcseréről, ami a legtöbb esetben szükséges), így senki nem akar foglalkozni ezzel a problémával (sokszor forrás sincs rá), ugyanakkor sok ezer ember életét sodorja veszélybe közvetlenül, közvetve pedig akár egész városok kerülhetnek a szennyezés középpontjába.

Felmérések szerint a teljes szennyvízmennyiség 50%-át az ipar, 25-25 %-át pedig a mezőgazdaság és a háztartások adják.

 

A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító: TP-1-2017/235

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×