Lezárult a Tanya Kapcsolatok programunk

2018. január 01.

 

 

 

Egyesületünk a 2016-os évben a Tanyafejlesztési Program keretein belül pályázatot nyújtott be a tanyasi lakosság megsegítése érdekében. Az alapvető célunk az volt, hogy egy példagyűjteményt állítsunk össze, mely működő hazai és külföldi tanyagazdaságokat mutat be. Hisszük, hogy a jó vagy akár rossz példák segíthetik a tanyán gazdálkodókat valamint azon tanyán élőket is, akik csupán az önfenntartásra termelnek.

A program kezdetén több tanyatulajdonossal és civil szervezettel vettük fel a kapcsolatot. Ezen találkozások alkalmával merült föl egy ötlet, miszerint a tanyán élők jelenlegi helyzetét is érdemes lenne felmérni - nemzetközi szinten - , így egyesületünk elkészített egy kérdőívet a önkénteseink és civil szervezetek segítségével, mellyel a tanyán élők és/vagy gazdálkodók életminőségével, helyzetével és jövőbeli terveivel is tisztába kerültünk. A program végére 71 db online és 37 db hagyományos módon kitöltött kérdőív került a birtokunkba, így adatgyűjtések összehasonítása után több információt kaphattunk a tanyán élőkről. Az összesített kérdőívek 87,4%-a Magyarországról érkezett be, de Romániából, Szerbiából és Ukrajnából is voltak kitöltök. Az összegzés végén megismerhettük a tanyán élők és a tanyagazdaságok jelenlegi helyzetét, nehézségeit, sőt jövőbeli terveit. Biztató számokat kaptunk az összegzés végén, melyből kiderült, hogy a tanyai élet nehézségei ellenére is a választ adók 90,74 %-a nem szándékozik elköltözni tanyájáról. Azt is megtudhattuk, hogy a kitöltők 54,63 %-a gyermekes családként él kint tanyáján. Ezeken az adatokon kívül képet kaptunk az ingatlanokról, földterületekről, jellemző mezőgazdálkodási formákról stb. Végső következtetésünk az volt a kérdőívekkel kapcsolatban, hogy az utóbbi években elindult egy folyamat, mely a tanyavilág fennmaradását jelentheti. Ezen folyamatot nagyban segítik az állami támogatások úgy, mint a Tanyafejlesztési Program is, hiszen több fiatal tanyatulajdonos alapozza meg, vagy fejleszti családi tanyagazdaságát pályázati forrásból. Ez elősegíti a családi gazdaságok fennmaradását, fejlődését és garanciát nyújt a termékeik minőségének biztosítására a fejlesztések alatt is.

A munkánk során 62 tanyát látogattunk meg és vettük fel velük a kapcsolatot, előadásainkon résztvevők megismerhették a programot és munkánkat is. Próbáltunk nem csupán a tanyagazdaságokra koncentrálni, hanem a tanyán való élet hagyományát a köztudatba visszahozni, népszerűsíteni. Ezért is tartottuk fontosnak a 2017.04.18-án megrendezésre kerülő „Környezetvédő és tudatos fogyasztó ” elnevezésű konferencián való előadásunkat, hiszen ezen a rendezvényen 103 fő pedagógus vett részt. Célunk az volt, hogy megismerjék azon tanyagazdaságokat, amik látogathatók az érdeklődők számára is. Több esetben tapasztaljuk, hogy tanyagazdaságok a gyerekek számára biztosítanak „üzemlátogatást”, mely során a hagyományos feldolgozással, így a tanyán való élettel ismerkedhetnek meg a gyerekek, ez véleményünk szerint nem csupán a hagyományőrzés miatt fontos, hanem a tanyán való élet népszerűsítésére is alkalmas. Reméljük lesz néhány olyan gyermek, aki felnőtt korában ezt az életmódot követi.

A program során elkészült egy LA4 kiadvány, mely a gazdaságilag működő tanyai lakosság számára nyújt segítséget mindennapi munkája során. Ezen felül minden kistermelő és őstermelő számára. Ebben a kiadványban a főbb jogszabályok, útmutatók és pályázati kiírások elérhetőségeit találhatja meg az olvasó. A tanyán élőkkel való beszélgetéseink során azt tapasztaltuk, hogy a családi gazdaság körüli munka és értékesítés nagyon sok időt elvesz, így az ügyvitelt szerettük volna segíteni ezen kiadvánnyal. Elkészült a honlapunk is melyben egy külön fül biztosít általános információkat a tanyán való élettel kapcsolatban. Itt is találhatnak jogszabályi gyűjteményt valamint a hagyományőrzéssel kapcsolatosan például a vályogvetés folyamatával is megismerkedhetnek, de a hagyományos gyümölcsfajtákról is kaphatnak információt. Ezen cikkeket folyamatosan a program után is bővítjük. A program alatt elkészült egy 60 oldalas jó gyakorlati gyűjtemény, melyben családi gazdaságok munkáját mutatjuk be, ezen kívül megismerkedhetnek az olvasók a Közösség által támogatott mezőgazdaságok működési elvével, történetével, vagy akár a permakultúra lehetőségeivel is.

 

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×