Miért jobb a tájfajta ültetése?

2017. január 09.
 
Általában nem az előre tervezés jellemzi a kiskerti gyümölcsösök fajtájának tervezését. Az esetek többségében ültetünk valamilyen gyümölcsfát (alma, körte, stb) viszont egy kis átgondolással és a megfelelő fajta választással több gondot veszünk le a a vállunkról. Többeknél gondot okoz a termés mennyiségének és minőségének kiszámíthatatlansága. Természetesen nem tehetünk semmit, amikor a gyümölcsfa a „pihenőévét” tölti máshogyan alternál (Az alternálásra hajlamos gyümölcsfák 5-7 évente töltik „pihenőévüket”, mely időszak során a termés mennyisége csökken), valamint akkor sem, ha fagykár miatt marad el a termés mennyisége. Viszont ha egymást követő évben gond van a terméssel, akkor valószínű hogy érzékeny gyümölcsfajtát választottunk. Tehát nagyon fontos, hogy jó fajtát válasszunk a kertünkbe, azaz amely megfelel a kertünk adottságainak, tehát nem tájidegen.
A legjobb választás mindig a régi gyümölcsfajta mivel ezek a fajták sok szempontból ideálisak. Elgondolkoztak már azon, hogy régen mivel óvták „permetezték” a gyümölcsfákat? Legtöbbször semmivel, a régi gyümölcsfák sokkalta erősebb és alkalmazkodóbb, mint a manapság ismert fajták, amik üzemi termesztésre lettek nemesítve, így olyan tápanyag-utánpótlást igényelnek amit a kiskert tulajdonosoknak 3-4 fa ültetése miatt gazdaságilag nem éri meg. A tájfajták általában kevesebbet teremnek és a gyümölcsük is kisebb, viszont a gondozásuk is kevesebb gondot jelent tulajdonosának. Ami megnehezítheti a dolgunkat a beszerzés. A tudatosvasarlo.hu oldalon lehet találni egy táblázatot ahol néhány helyet felsorolnak, ahol beszerezhető egy-két régi gyümölcsfajta. 
 
„Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.
 
 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×