Minta-kert - pályázat zárása

2019. február 14.

 

 

2018 tavaszán nagy tervekkel fogtunk bele a Túrkevei Minta-kertben álló Csőszház rendbetételéhez. Tájékoztatást tartottunk a Polgármesteri hivatalban a pályázatról, s az azzal kapcsolatos terveinkről, teendőkről.

Első fontos dolgunk a Csőszház kiszabadítása volt a körülötte elburjánzó gaz-és bozóttengerből.

Elindult az Eon-nal való egyeztetésünk a Minta-kert villamosítására. Mivel pozitív elbírálásban részesültünk ezzel kapcsolatban, ezért a napelemes riasztórendszer kivételre került a pályázatból, és helyette úgy gondoltuk, hogy a kemencét fogjuk újraalkotni.

Az épület kiszabadítása után következő feladatunk az épület rendbetétele, átnézése, hibáinak felmérése volt. Ezek után fontossági sorrendbe tettük a feladatokat és hozzáfogtunk… Rossz vakolat, leszakadó tapasztástól a fal tégláig csupaszítása, az épület bekötése, majd a tető következett. Ott a cserepek levétele után a lécek és gerendák ellenőrzése, cseréje mellett a kémény is javításra került. A cserepek visszahelyezése után, az épület belseje következett. Ahol szintén a rossz vakolat leverése után tudtunk a javításokhoz hozzáfogni. Tapasztás több hétvégét vett igénybe, mire elkészült. A sima falak már mutatósabbá tették a kis házikót a portán. Lemeszeltük több sorral mire fehérré lett. Ősz közeledtével a kemence került sorra, melyre –hasonlóan a tapasztáshoz – sok önkéntes segítő kézzel foghattunk hozzá. Ahogy formálódott, alakult a kemence a sok-sok segítő kéz munkájától, úgy csiszolódott kovácsolódott a közösség is. Egy nagy közös célért, apró lépésekkel.

A napokban befejeződött a Minta-kertben a felújítás. Elültetésre kerültek a tájfajta gyümölcsfák, és behelyezésre kerültek az ajtók és ablakok is. 

Ilyen volt:

 

Ilyen lett: 

 

Reméljük, hogy munkálkodásunkkal sok örömet, és kellemes napokat szereztünk minden egyes résztvevőnek, a város lakosainak. S nem utolsó sorban azt is reméljük, hogy a későbbiekben is folytathatjuk a helyi közösség építését eme helyszínen.

Köszönjük minden kedves segítőnknek a szíves közreműködését! 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×