NEA UN-15 SZ - A Giligán Egyesület és Túrkeve bekapcsolása a Kárpát-Medencei gyümölcsészet vérkeringésébe

Szakmai beszámoló

NEA-UN-15-SZ

 

 

1.       Gyümölcsösök: az eredeti 1 hektáros területünk 2.5 ha-ra bővült és 1 ha-nyi területet ültettünk be régi gyümölcsfajtákkal. Több cikket jelentettünk a helyi újságban, valamint megszervezésre került 2 magbörze (NÖDIK támogatásával), egy Mit kezdjünk a gyümölcsökkel napot (17 fővel) és egy gyümölcsész találkozó (15 fővel) is.

Ennek keretében tartottunk kapcsolatot termelőkkel is, bár ez jellemzően telefonos, vagy véletlen személyes segítséget jelentett.

Egyesületünk (más forrásból) vásárolt egy központot, ahol a hamarosan megkezdi működését a tanácsadó központunk és egy gombaszakértői állomás is.

2.       Civil szervezetekkel: tagjai lettünk az MTVSZ-nek, a Körös-Sárréti Civil Szervezetek Szövetségének és a HUMUSZ Szövetségnek (2016.04 hótól szavazati joggal is bírunk) is.

Külföldi szervezetek közül hárommal kötöttünk együttműködési megállapodást (Zöldike - Szerbia, Civitas Kolozsvár és AACS - Románia) valamint még 4 szervezettel vagyunk kapcsolatban Erdélyben, Kárpátalján, Szerbiában. 2 szervezet meg is látogatott minket Túrkevén.

Hazai szervezetek közül 4 civil szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást, 3 ernyőszervezetnek lettünk tagjai, valamint 6 további szervezettel vagyunk folyamatos kapcsolatban. Állami szervezet közül kapcsolatba kerültünk az OFI-val (másik program) és a NÖDIK-kel is.

Külföldi útjaink (tanulmányi kirándulás) során sok új dolgot ismertünk meg (utak: Erdély-2015.09.10-12, 2015.08.05-08, Szerbia – 2015.09.24, 2016.02.02, Kárpátalja, Csongor 2016.11.13-15)

3.       Iskolai, óvodai kapcsolatok: Több iskolával, óvodával van együttműködési megállapodásunk (mellékelve)

4.       Előadások: Több, mint 40 iskolában tartottunk előadást vagy juttattuk el a kiadványokat (jelenléti mellékelve). Több óvodában ültettünk gyümölcsfákat is.

5.       Kiadványok: A tervezett 3 féle LA4-es kiadványunk elkészült (mellékelve)

6.       Honlap: a honlapot kivettük a költségvetésből, de saját erőből elkészítettük a giligan.hu oldalt, valamint a tervezett www.tajfajta.hu domain levédésre került.

7.       Kutatások: Folytattuk a klímaváltozással kapcsolatos gyümölcsészeti kutatásunkat, több helyre került ki Észak-Magyarországon gyümölcsfa alany, valamint Túrkevén ültettünk vadalanyokat (200 fa) és 2-300 db alany növekszik faiskolánkban.

8.       Online és hagyományos megjelenések:  közel 10 cikkünk jelent meg a Túrkeve újságban, valamint ezeket online is publikáltuk és kisebb híreket is megosztottunk.

9.       Eszköz: Az aszalógép megvásárlásra került, az üzemünk bővítése folyamatban van a jogszabályoknak megfelelően és hamarosan megkezdjük az aszalványok gyártását is.

10.   Önkéntesek: 23 fővel kötöttünk önkéntes szerződést, így a program előtti önkénteseinkkel 37 önkéntesünk van.  Ezekből cca. 10 őstermelő, kistermelő.

11.   Kitelepülések: A programmal kitelepültünk több, helyi vásárba is (Mezőtúr, Túrkeve, Gyomaendrőd)

12.   Társadalmi szerepvállalás: próbaképpen gyártott termékeinkből adományoztunk a Reménycsillag Alapítványnak gyermekek részére.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×