Nyertes tanyafejlesztési pályázatunk

2019. július 10.

 

 

Nyert a Giligán Tanyafejlesztési pályázata

 

Mozgalmasan és aktívan telik majd Egyesületünknél a 2019-es év: december 31.-ével zárul a tanyafejlesztési pályázat megvalósítása. Az Agrárminisztérium 2018. évi pályázati felhívására, a tanyák, valamint a tanyás térség megőrzésére és fejlesztése érdekében adtuk be pályázatunkat 2019. február 04.-én. A települések és a térségi fejlesztések támogatására az állam a 2019-es évben is jelentős összeget szánt. A mi pályázatunk célja tanyaközpont kialakításának befejezése a mezőtúri, törökszentmiklósi, gyomaendrődi járások tanyasi lakossága számára. A Giligán az alföldi tanyás térségen székhellyel rendelkező és ott működő nonprofit szervezetként pályázott Tanyasi Közösségi tér létrehozására, illetve ezáltal, a tanyagondnoki szolgálatok tevékenységének fejlesztésére.

A fejlesztésben pályázati partnereink: Túrkeve Város Önkormányzata a programjaink népszerűsítésében, a tanya kihasználtságának növelésében, továbbá a Túrkevei Kulturális Egyesület vállal szerepet néprajzi programok lebonyolításával, programjaink népszerűsítésével, a mezőtúri Zöld Vadon Egyesület és a Beklen Alapítvány is a tanyaközpont kihasználtságának növelésén fog dolgozni, míg a Mezsgye Alapítvány a szakmai programokban vesz részt.

A tervezett tanyaközpont egy 20 km-es körben lévő települések tanyáit fogja összetartani. A területen összesen több, mint 1000 tanya található, ebből jelenleg is lakott több, mint 600. Gyomaendrőd, Kétpó, Kuncsorba, Mezőtúr, Törökszentmiklós és Túrkeve az a 6 település melyek környezetében lévő 51 tanya, 101 főnyi állandó lakosát érinti a pályázat. A Nagykunság egykor az ország egyik legjelentősebb – alapvetően állattartásra berendezkedett – tanyavilágával bírt, aztán 2001-ben már csak 2800 fő élt közel 100 külterületi lakott helyen. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi fejlesztési tervbe szépen beleillik a Kuncsorba utáni, műút mellett lévő, tanyasi közösségi tér és tanyaközpont életre-hívása.

A Zöld Dió Tanyán, már egy két évvel korábbi nyertes tanyafejlesztési pályázat segítségével megtörtént az akkor omladozó falak bekötése, hidroforház kialakítása, kerítés készítése és szerelése, vagyonvédelmi eszközök telepítése, valamint a víz és szennyvíz gerinc kialakítása is. A villany bekötés és napelem rendszer kiépítése is sikeres volt. Az ingatlan így már hasznosíthatóvá vált, a fennmaradó hiányosságokat pedig a jelen nyertes pályázati forrásból finanszírozzuk. A nem építési engedélyköteles tevékenységek közül a főépület tetőjavítása, a teljes tetőszerkezet cseréje vált szükségessé, a cserepek cseréjével együtt. A pályázatból a ránk hagyott törmelék elszállítására is lesz lehetőségünk, valamint az épület hátsó részének a felújítására.  A hátsó épületek: disznóólak és istálló lesznek újjáélesztve. A rossz állapotú góréból pedig górészínpad lesz kialakítva, hogy műsorok jelenhessenek meg rajta. Felújításra kerül a mini tanya elnevezésű, vályogból készült gyerekház is, ami egy gyermekméretű épület. Itt tapasztás és cserepezés szükséges. Az ásott kút biztonságosabbá tétele miatt egy kútkáva is beépítésre kerül majd. A felújítás után létrejön egy 2 szobás, konyhás közösségi tér. A vendégeink elszállásolására alkalmas lesz így az épület. A közösségi foglalkozások és előadások megtartására is lesz itt lehetőségünk. A felújított istálló és disznóól a kézműves foglalkozások központi helyszíne lesz.

Tervezünk olyan kézműves foglalkozásokat és előadásokat tartani, amely nem csak a tanyán élőket, hanem a városi lakosságot is a Zöld Dió Tanyára vonzza.

 

Szakmai programtervünk is kapcsolódik a tanyafejlesztéshez. Képzéseket tartanánk a Giligán Egyesület kuncsorbai úti tanyáján. Tervezzük egy „Gyógynövény ismereti és gombász képzés” megvalósítását a tanyán. Szeretnénk segítséget adni a „Hagyományos építészet képzéssel” a tapasztásban, vályogépület-felújításában nem jártas embereknek, akár frissen tanyára költözőknek. Néhány napban a hagyományos búbos kemence építést is megtanulhatja, aki velünk tart majd ősszel. A „Gyümölcsfeldolgozás képzés” és a „Tájhonos gyümölcsfajták képzés” ismereteit hasznosítva, bárki meg tud élni a tanyáján. Nagyon szeretnénk hasznos ismereteket átadni az érdeklődőknek.

A Túrkevei Kulturális Egyesület, akikkel a tájház programot is elindítjuk, jelezte, hogy a tanyaközpont, a közösségi tér elkészülte után, szívesen vennék igénybe a helyszínt a saját programjaikhoz, ugyanezt jelezte másik 4 civil szervezet is.

A tanyafejlesztéshez kapcsolódva szervezünk a kész tanyaközpontba tanyalátogatást és főző klubot, amivel szeretnénk még népszerűbbé tenni a Zöld Dió Tanyát.

 

Leendő képzéseinkre és programjainkra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×