Ökoiskola információs nap Orosházán

2015. november 30.
 
November 26-án az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor Tagintézményében került megrendezésre az információs nap az „SH/4/5 Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése” országos projekt keretében. A Svájci-Magyar Együttműködési program társfinanszírozásával megvalósuló projekt szakmai hátterét, irányítását és koordinálását az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet /OFI/, a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége /KOKOSZ/, és a Humusz szövetség látja el. A Dél-Alföldi Régióban a Giligán Egyesület, mint Regionális Forrásközpont végzi a szervező, tanácsadó, mentoráló tevékenységet az iskolák és óvodák számára.
 
A Zöld Óvoda Információs napon a résztvevő óvodapedagógusok megismerkedtek dióhéjban a Giligán Egyesület valamin a Humusz szövetség tevékenységével, majd a program hátteréről, felépítéséről és a kapcsolódási lehetőségekről esett szó. Ezt követően a Zöld Óvoda pályázat került bemutatásra. A délelőtt második felében a címet már korábban elnyert mezőtúri Csoda-Vár Óvoda munkatársa, Andrási Ilona mutatta be intézményük környezeti neveléssel kapcsolatos tevékenységeit. Zárásként a Natura2000 hálózaról és annak nevelésbe integrálható elemeiről kaptak képet a résztvevők, majd a térség természetvédelmi oktatóközpontjai és bemutatóhelyei, mint lehetséges kirándulási célpontok kerültek bemutatásra.
 
Az Ökoiskola Információs Nap napon a résztvevő tanárok megismerkedtek dióhéjban a Giligán Egyesület valamin a Humusz Szövetség tevékenységével, majd a program hátteréről, felépítéséről és a kapcsolódási lehetőségekről esett szó. Ezt követően az Ökoiskola pályázat került bemutatásra. A délután második felében Haid Mostefáné, a vendéglátó, Czina Sándor Tagintézmény Ökoiskola felelőse mutatta be az intézmény e területen végzett tevékenyégét. Előadása után tanulságos beszélgetés bontakozott ki, amiben a Tanárnő megoszthatta a pályázati anyag elkészítésével és beadásával kapcsolatos tapasztalatait is. Zárásként a Natura2000 hálózaról és annak nevelésbe integrálható elemeiről kaptak képet a résztvevők, majd a térség természetvédelmi oktatóközpontjai és bemutatóhelyei, mint lehetséges kirándulási célpontok kerültek bemutatásra.
 
A rendezvényhez szervesen kapcsolódott az „Ökoszertár” és az „Ökofrankó büfé”. Az Ökoszertár keretében egyrészt környezet és természetvédelmi szervezetek kiadványaival, másrészt helyi termelők, kézművesek termékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az „Ökofrankó büfében” kézműves mézeskalácsot, sós süteményt, helyi termelők gyümölcseit, valamint kisüzemi szörpöt lehetett kóstolni. Mindezt gondolatébresztő szándékkal állítottuk össze, hogy a pedagógusok esetleg saját intézményükben is megismertessék a gyermekeket a helyi és kézműves termékekkel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×