Ökoiskola információs nap Szeghalmon

2016. március 28.
 
2016 I. félévében, március 25.-re Információs napot hirdettünk a Péter András Gimnáziumban (5520 Szeghalom, Dózsa út 2.) melyre 5 intézményből 15 fő pedagógus jelentkezett és vett részt, valamint a KLIK Szeghalmi Tankerületét képviselve Kovács Ferenc is tiszteletét tette rendezvényünkön. A program helyszínéül a Péter András Gimnáziumot választottuk (5520 Szeghalom, Dózsa út 2.) melyet az igazgató biztosította számunkra.
 
Az információs napot Szász Béla, egyesületi elnök nyitotta meg, a Giligán Egyesület bemutatásával, majd előadást tartott, először pár szóban bemutatta a program koordinátoraként fontos szerepet betöltő HUMUSZ Szövetséget, majd a Zöld Óvoda programról, felépítéséről, háttereiről, előnyeiről és a pályázati dokumentációról hallhattak teljes körű tájékoztatást a jelenlevők. Mivel csak új címpályázók voltak a rendezvényen még nem ismerték a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így ez az előadás sok új információt jelentett számukra. Felmerülő kérdések megvitatásra kerültek. 
 
A következő programpontban műhelymunkára került sor, a pályázattal kapcsolatos gyakorlati kérdések, felmerülő nehézségek megvitatására volt lehetőség. Ezután Tölcsér Jánosné a vésztői Szabó Pál Általános Iskola intézmény-vezetője mutatta be iskolájukban folyó fenntarthatósági programjaikat. így bőségesen láthattunk gyakorlati, környezeti nevelési játékokat, programlehetőségeket, ötleteket, amiket a pedagógusok használni tudnak majd munkájuk során. Ismét egy rövid szünet következett, a hangulat oldott, családias volt.
 
A szünet után a következő előadás a Natura 2000 területek bemutatásáról szólt, melyet Molnár Géza adott elő, aki széleskörű információkat nyújtott a Natura 2000 területekről, kiélezve a Dél-alföldi régiós vonatkozásokra: térképen bemutatta a látogatható védett területeket, elmondta dióhéjban jelentőségüket, és tömérdek információt nyújtott azokról a kiadványokról, könyvekről, foglalkoztatókról, honlapokról, amelyeket a témával kapcsolatban érdemes megkeresniük a pedagógusoknak. 
Az utolsó előadás a Molnár Géza előadásában a Közösségi Energia project- lehetőségek otthon és a munkahelyen a környezetvédelemre címet kapta, mely során a napelem, napkollektor, geotermikus és szél energia hasznosításának közösségi lehetőségeiről és általános energiacsökkentési módszerekről (pl. fűtésről) volt szó.
Programzárásként pár szóban kifejtette egyesületünk elnöke Szász Béla, hogy a Dél-alföldi régióban milyen program lehetőségek, szolgáltatások vannak a helyi védett értékek témakörében, mely nemzeti park szolgálatokat, oktatóközpontokat, bemutatóhelyeket érdemes felkeresni az iskolai csoportoknak, és hogy hol van lehetőség szakember segítségével madárgyűrűzésen, vagy akár darulesen részt venni.
A rendezvényen megjelent Iskolák közül csak újonnan pályázó intézmény volt ezért minden információ újdonságnak számított a pedagógusoknak. 
A rendezvény után kitöltött értékelőlapok alapján a résztvevők a szervezéssel teljesen elégedettek voltak. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×