Őszi gombásztúra

2017. október 02.

A gombászok legkedveltebb időszaka az ősz, az időjárási viszonyok ekkor a legalkalmasabbak a gombák termőtesteinek megjelenésére, így egyesületünk újabb gombász túrát szervezett. A túra 2017.10.01-én vasárnap került megszervezésre Túrkevén a Berettyó partján. A kellemes őszi időben egyesületünk munkatársai a jelenlévő lakosság számára a túra közben részletes tájékoztatást tartott a Berettyó partján található gomba fajokról.

Nem elég csupán a fajokkal tisztában lenni, nem elég azt tudnunk, melyek az ehető gombák, de azt is fontos tudnunk, hogy az adott példány emberi fogyasztásra alkalmas-e, hiszen nem ajánlatos elfogyasztani a túl „öreg” a gombát sem.

A Berettyó partján többféle gombával találkozhattak túrázóink ilyenek a pöfeteg gombák (nem ehető), csiperkék, rózsáslemezű tejelőgomba (nem ehető erősen csíp, ha elfogyasztják), fehér tarlógomba, nyárfa tőkegomba, nyárfa édrdestinorú és még sorolhatnánk. Az ehető gombák közül sikerült Nagy őzlábgombát találnunk, mely 10-30 cm széles, világos, szálas felületét letörölhető barna pikkelyek borítják, púpja sima barna színű, a lemezei fehérek. A legszebb kalapokat érdemes kirántani, kiváló az íze, a tönk szálkás nem fogyasztható, inkább gombapor elkészítéséhez használják. A kalapokat lehetőleg, még a szedés napján készítsük el, mert gyorsan megromlik.

A túra résztvevői sikeresen begyűjtötték a vasárnapi ebéd hozzávalóit, köszönjük a részvételt, továbbra is várunk mindenkit szeretettel.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×