Pecznyik Tanya Ökofarm

Környezetünkre egyre nagyobb terhelést ró a rohamosan fejlődő ipari mezőgazdaság, a szintetikus vegyszerek és műtrágyák drasztikusan csökkentik a termőtalaj humusz tartalmát. A hosszútávon fent nem tartható helyzetben egyre nagyobb hangsúlyt kap a biogazdaság működtetése, ilyen módon gazdálkodnak a Pecznyik Tanyán is. Bács-Kiskun megyében a Nemzeti Park közvetlen közelében Páhi község határában a Pecznyik család két generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal. Pecznyik Béla biogazda és növényorvos a Gödöllői Szent István Egyetemen végezte el tanulmányait, ezen időszak alatt vált nyilvánvalóvá számára, hogy az Ökológiai gazdálkodás biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságot a mezőgazdaságban.

Az Ökológiai gazdálkodás fő szempontja az ökológiai egyensúly megteremtése ezért fontos az, hogy a növénytermesztés és állattartás egy gazdaságon belül működjön.65 hektáron gazdálkodik a család a fiatal biogazda hatására foglalkoznak bio termesztéssel. A család három fő területtel foglalkozik, mely megteremti az ökológiai egyensúlyt a területen, ezek a következők hús marha tartása, szántóföldi növénytermesztés és kertészet. Az állatállomány egyrészt továbbértékesítésre, másrészt az állattartás járulékos hasznaként nagy mennyiségű mély almos trágyát tudnak komposztálni, melyet a vetésforgónak megfelelően juttatják vissza a területre. Az állatok fajtáját tekintve a francia származású CHAROLAIS [sarolé]  húsmarhát választották, a helyi igények kielégítése érdekében.

A területük jelentős része extenzív gyep, ami az állattartás legelő szükségleteit hívatott biztosítani, a másik része szántó terület, ahol az állatállomány takarmányát termelik (búza, kukorica, lucerna), a szántó terület egy kisebb részén bio paprika és bio foghagyma termesztésével foglalkozik a gazdaság. A területen kötött réti talaj található,bár gépi művelés során nehezebben művelhető szárasság idején, de vízmegtartó képessége nagyon jó. Az önözést mikroszórófejes öntözési módszer biztosítja. A kertészet nagyobbik részét a foghagyma termesztése foglalja el. A foghagyma tápanyag utánpótlása teljesen megegyezik a fűszerpaprikáéval, tehát szerves trágya, zöldtrágya valamint a baktérium trágya használatos évenként két alkalommal. Fajtákat tekintve őszi és tavaszi foghagymát termesztenek, fajtáját tekintve: Messidor, Arno. Fő szempont hogy a talaj jó minőségű legyen! A bio gazdaságnál teljesen más szemléletet kell követni a termelőnek. A fűszerpaprikát sík termelésben saját nevelésű palántáról termesztik, később a fólia bakhátas termesztésre szeretnének áttérni. Az ültetése minden év májusában géppel történik. A palánták tápanyag utánpótlását egyrészt az állatállománytól származó szerves trágya (komposzt) adja, másrészt a másodvetésű zöldtrágya növények (lóbab, olajretek, mustár stb) ezeket beforgatják a talajba, valamit baktérium trágyákat is használnak. A fűszerpaprika esetében jelenleg a teljes termelési folyamatot a szárításon, őrlésen át a csomagolásig a saját gazdaságban valósítják meg.

kép forrás: http://www.pecznyiktanya.hu

Fontos szempont a növényvédelem a kártevők ellen való védekezésó, így ezt a gazdaság feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozza és az erre engedélyezett készítményeket használatát javasolják, a gomba elleni védekezés során a réz és a kén használatát veszik igénybe, mindezek mellett fontosnak tartják a mindennapi megfigyelést, hogy egészséges növényt tudjanak betakarítani.

A gazdaság létrehozott egy olyan társadalmilag, ökológiailag és gazdaságilag fenntartható „világot”, ahol minden elemnek feladata van, egyik a másik nélkül nem működő, mindemellett vegyszermentes termékeket állítanak elő és értékesítenek, környezetbarát módon.

 

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×