Romból csodát

2018. november 24.

 

 

Romból csodát

 

2018 júliusában megkezdtük a Minta-kertben a csőszház felújítását. Először az épület közvetlen környezetét kezdtük el rendbe rakni. Kiszabadítottuk dzsungeléből az öreg csőszházat. Majd ezek után felmértük sebeit. Falait, padlását, tetőjét és kéményét átnézve sorra fogtunk önkénteseink segítségével a javításokhoz pótlásokhoz felújításokhoz. Tapasztottunk, meszeltünk, cserepet és téglákat rakodtunk. Apránként szépültek meg a falak, a tetőn és a padláson már nem esett be az eső és nem járt-kelt a odabenn a szél.

 

Majd következett 2018. október 14.:  A kemence…

Szomorú látványt nyújtott…, magába roskadva a Csőszház közepén. Elbontottuk a bedőlt oldalát és értő segítséggel, jóakarattal és sok segítő kézzel hozzáfogtunk a csoda újjávarázslásához.

Legfőbb segítőnk Békési István kályhásmester, aki a Pont Mi Közhasznú Egyesület tagja, a Kétsopronyi Kemencés Tanya kemencéinek építője, a Békés Tűz – nevű vállalkozás oszlopos tagja.

A szaktudás minden pillanatban a segítségünkre volt személyében. Az anyag és a szakma szeretete sugárzott munkáján.

A kemencét alapjaiban rakta újra, majd a tűztér kialakítása következett, ahol az apróra tört üveg mellé egy időkapszulát is elhelyeztünk. S innentől már önkénesek bekapcsolódásával folytatódott az építés. Elkészült az alsó tartóív, majd erre kerültek fel soronként a darabokra tördelt cserepek, míg ki nem alakult a kemencénk kellő mérete és formája.

Sötétedésig dolgoztunk. S minden résztvevő kellemes fáradtsággal a testében és boldog megnyugvással a szívében tért haza otthonába.

Köszönjük Békési Istvánnak, hogy jelenlétével és tudásával hozzásegítette mind a Minta – kert, mind az egész város közösségét eme érték megmentésében, új életre keltésében.

Köszönjük !

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×