Tanulmány készül a tájhonos gyümölcsfákról

2020. február 14.
 
  • Tanulmány készül a tájhonos gyümölcsfákról segítve ezzel, az önkormányzatokat , iskolákat, és a lakosságot, hogy a számukra legmegfelelőbb fát tudják kiválasztani. Ez a tudásanyag online formában jelenik meg.

    Magarországon őshonosnak tekinthető, a helyi viszonyokhoz, úgy mint: talaj, csapadék, időjárás, kártevők – jól alkalmazkodott fajták, melyek ízben, formában, méretben, és felhasználás tekintetében megfelelő szelekciót kaptak.

    A tanulmányt hozzávetőlegesen 50 oldal körülire tereztük, ám bővebb lett a sok összegyüjtött információnak, a fellelhető fajták bőségének köszönhetően. Terveink között szerepel, hogy ezzel az összefoglalóval segítséget nyújtsunk az iskolák és óvodák számára, hogy olyan fákat ültessenek az udvaraikra, melyek nem csak árnyékot, hanem vitamindús, egészséges táplálékot, nassolni valót is nyújtson az intézménybe járó gyermekek számára. Ezek érési idejének tudatos kiválasztásával a gyümölcsösben rejlő veszélyt – miszerint a lehulló gyümölcsre érkező darazsak támadhatnak – a lehető legjobban el tudják kerülni, a minimálisra tudják csökkenteni. Valamint, hogy olyan fajtát válasszanak, mely ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, annak érdekében, hogy ne kelljen vegyszerekkel kezelni, így még egészségesebb gyümölcs kerüljön tízóraira,uzsonnára vagy az ebéd mellé. Az önkormányzatok számára szintén hasonló okból nyújt segítséget a tanulmány. Az általuk közterületre ültethető, engedélyezett fák listája elég rövid, és valljuk be nem igazán van közte gyümölcstermő fa. Nincs, a fenti ok végett. Szeretnénk a tanulmánnyal segíteni őket abban, hogy ez a nézetük megváltozzon, és megérdemelt helyet kapjon a gyümölcsfák bármelyike ezen a listán. A tanulmány fejezetei folyamatosan gyarapodnak, bővülnek. S reméljük, hogy haszonnal fogják olvasni az érdeklődők. A tanulmány anyaga a www.tajfajta.hu oldalon bárki számára elérhető lesz.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×