Vidékfejlesztési fórum- Mezőtúr

2017. április 27.

 

A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Mezőtúron 2017.04.26-án Vidékfejlesztési fórumot tartott, melyen egyesületünk is meghívott vendégként vett részt. A fórumra a Miniszterelnökségből, a Földművelésügyi Minisztériumból, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarából és a Szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központból érkeztek vendég előadók. A megnyitót a Daloló pacsirták és a Méhecske gyermek citera zenekar kezdte, majd Herczeg Zsolt polgármester nyitotta meg a rendezvényt. A konferencia Védnökeként jelen volt Dr. Bene Ildikó Jász- Nagykun- Szolnok megyei fejlesztési miniszteri biztos országgyűlési képviselő, aki elmondta milyen nagy szeretettel vállalta el a védnöki feladatát a rendezvényen.

Az első előadó Dr. Mezei Dávid Agrár- Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára volt, előadásában a vidékfejlesztési program végrehajtását mutatta be, eddig összesen 100 mrd Ft kifizetés történt meg a program során. 2017 nyarára döntés születik több elbírálás alatt álló pályázatról. Beszélt az öntözésfejlesztési pályázatról és ennek legfontosabb Uniós feltételéről, miszerint a pályázat beadása előtt szükséges készülnie környezeti hatásvizsgálatnak. A pályázati felhívásokban, vízjogi engedélyköteles beruházások esetében a pályázat benyújtásának feltételeként szerepel a jogerős elvi vízjogi engedélyek megléte. Ez azt jelenti, hogy amennyiben rendelkezik a pályázó létesítési vagy üzemeltetési engedéllyel ezt is elfogadják a pályázat során.

A következő meghívott előadó Szakáli István Loránd Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős helyettes államtitkára „ A Hungarikumok és a Tanyafejlesztési Program szerepe a helyi gazdaságfejlesztésében” témájú előadásában beszélt a fenntartható vidékről érintve a munkanélküliség, elöregedés témáját, a helyi termék fontosságáról, valamint a Tanyafejlesztési program alapvető céljairól is szó volt. Megtudhattuk, hogy a hat év alatt 1693 nyertes pályázat született a Tanyafejlesztési Program keretein belül. 2011-2013 között 90 olyan pályázat valósult meg, mely a helyi termékek piacra jutását segítette. Végül említést tett az idei Tanyafejlesztési pályázatok kiírásáról, miszerint a májusi, júniusi hónapban kerülnek fel a felhívások, melyek az előző évekhez hasonló feltételekkel valósulhatnak meg.

A jó gyakorlatok bemutatása előtt hallhattuk Ifj. Hubai Imre Nemzeti Agrár Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnökét. Előadásában a Nemzeti Agrár Kamara szerepét mutatta be a helyi erőforrások hálózatba szervezésében. Beszélt az élhető vidék kihívásairól, helyi erőforrások kihasználásáról.

Az eredetvédelem és a védjegyek jelentőségét Pallóné Dr. Kisérdi Imola Eredetvédelmi Osztály osztályvezetője, a HÍR Bíráló Bizottság elnöke mutatta be egy rövid előadás keretében. Jó példákon keresztül mutatva be ezek fontosságát. A minisztérium négy védjegyrendszert működtet pályázati úton, a kiváló magyar élelmiszer védjegyet, a kiváló minőségű sertéshús védjegyet, a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet illetve a Nemzeti Parki Termék védjegyet, melyek minőségi garanciát biztosítanak a termékeknek, így a fogyasztói bizalom erősítését segítik. A későbbiekben bővebben ismertette a Hagyományos-Ízek-Régiók védjegyet, mely 1998-ban indult. Célja az volt, hogy összegyűjtsék Magyarország hagyományos és tájjelegű élelmiszereit. Bővebb információkat a következő linken találhatnak: http://eredetvedelem.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas. 79 pályázó 154 termékére használhatja mára a HÍR védjegyet ezzel biztosítva a vásárlókat, hogy terméke hagyományos módon előállított, tájjelegű termék. Elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 19 termelő 24 terméke nyerte el a HÍR védjegyet. A védjegy nyertesei között említésre került Túrkevéről a Hagyományos Kevi Kolbász, mely a Kevi-Hagyomány Nonprofit Kft. ajánlása alapján került be a termékek azon szűk körébe, melyek jogosultak erre a jelölésre.

Az Aba-Novák Agóra ügyvezető igazgatója Molnár Lajos Milán ismertette újabb előadóként a szolnoki kulturális központ által biztosított helyi termék vásárait, melyet minden hónap második vasárnapján tartanak kulturális szórakoztató programokkal összevonva. Ezen vásárok alkalmával, lehetőség nyílik a kistermelővel és termékeivel közvetlen megismerkedni, így erősítve a helyi termékek népszerűsítését.

A konferencia zárásaként Dr. Barancsi Ágnes a Magyar Nemzeti Hálózat Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelőse és a konferencia szervezője ismertette munkáját a Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy megalkotásáról, jelenlegi állapotáról és a lehetőségekről. Előadásában elmondta ezen védjegy használata megvédi a helyi gazdák által előállított termékeket, egységes arculattal népszerűsíti a települések értékeit a vásárlók felé.

Az előadások végeztével a Nagykunsági Íz és Termékházban folytatódott immár egy kötetlen beszélgetés az ebéd elfogyasztása közben. A rendezvény több szempontból jelentős volt. A szünetek alkalmával kóstolóval vártak minket a helyi őstermelők. A rendezvényen hallott hasznos információkon túl lehetőséget biztosított a rendezvény a termelők egymás közötti kapcsolatok építésében is. Ezúton is köszönjük a meghívást!

 

Giligán Egyesület Munkatársai

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×