Zöld Otthon

2019. április 10.

 

Zöld Otthon

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány ma Miskolcon működik, a Kossuth utca 13. szám alatt. 1994-ben alakult az Ökológiai Központ, azóta folyamatosan működik. Minket F. Nagy Zsuzsa kalauzolt végig a Zöld Otthonban, a központban. Egy olyan házat kell elképzelni, amely az energia-takarékosság, fenntartható fejlődés, bio és organikus anyagokból készült eszközök bemutatóháza. A ház olyan termékekkel van tele, amelyeknek az előállítása kicsi ökológiai lábnyommal jár.

Az ökológiai lábnyom fogalmát – ecological footprint – két kanadai ökológus: William Rees és Mathis Wackernagel alkották meg a hetvenes években. Azt fejezi ki, hogy egy ember mennyire terheli meg a természeti környezetet, földterületben kifejezve. Egy speciális módszer segítségével ugyanis mindenfajta környezeti terhelés kifejezhető ebben a mértékegységben (ha/fő). Mivel az emberiség ökológiai lábnyoma folyamatosan nagyobb, mint a biológiai kapacitás, ezért ez ökológiai deficithez vezetett.

A Zöld Otthon helyiségeiben csak környezetbarát eszközöket, fogyasztási cikkeket találunk.

A mosás-tisztítás során használhatunk bórax-ot, mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat, indiai mosódiót, illóolajokat, mikroszálas tisztítókendőket, ecetet. A KÖTHÁLÓ – Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, szívesen tájékoztat minket arról, hogy hogyan is használjuk fel ezeket a háztartási anyagokat.

A bórax-ot mosásnál, tisztításnál fehérítőként tudjuk alkalmazni. Színes ruhákhoz nem javasolt. Fertőtlenítő hatású, emiatt kiváló tisztítószere a fürdőszoba és a WC felületeinek. Kitűnően helyettesíti a klórtartalmú fehérítőket.

A mosószóda vízlágyító, ezáltal a mosópor valóban hatékonyan tisztít, mert kemény vízben nehezen oldódik a mosópor. Tisztító, zsíroldó hatása miatt használható mosáshoz, áztatáshoz, mosogatáshoz, általános tisztításhoz. Környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke.

A szódabikarbóna jó nedvszívó és szagtalanító. A savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik. A környezetre ártalmatlan.

A citromsav kiváló vízkőoldó, és sok szempontból jobb, mint az ecet. Ez a természetes gyenge sav mindenfajta felület – fém, csempe, műanyag – vízkőtelenítésére alkalmas. Kitisztíthatjuk vele a kávé- és teafőzőket is, mert utána nem marad az ecethez hasonló savanyú szag a készülékben. A citromsav jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra, fehérítésre is használható.

Az indiai mosódió bőrbarát, 100 %-ban természetes, növényi mosószer. Környezetbarát, biológiailag lebomló, gazdaságos (1 kg mosódió egy család kb. 1 éves szükségletét fedezi). Használható mosásra, mosakodásra, hajmosásra, állatsamponként.

Az illóolajok, vagy más néven aromák kiválóak öblítőszer helyett.

A mikroszálas tisztítókendők mikroszálas textil poliészter (PE) és poliamid (PA) szálakból készülnek. Tisztít, políroz, port töröl és szárít. A hagyományos kendőkhöz képest 1/3 idő alatt szárad. Környezetbarát, mert csupán víz használatával, tisztítószer nélkül távolítja el a szennyeződéseket, sőt még a mikroszkopikus baktériumokat is.

Jól szolgál még a hamulúg, vagy a gesztenyéből készített mosófolyadék. A gesztenye mosófolyadékhoz a gesztenyét 2 napon át áztatjuk, majd tésztaszűrőn leszűrjük, és a folyadékot felhasználjuk mosáshoz.

A konyhában láthattunk ozmózisos víztisztító-szűrőberendezést és szénszűrős mosogatót. Egy energiatakarékos befőzőgép, 20 üveget dunsztol egyszerre, és 30-40 ezer forint. Fair Trade jelzésű termékek álltak a konyhapolcokon. A fűszerek a ház előtti kis konyhakertből származtak. Volt ott minden: kakukkfű, metélőhagyma, zeller, lestyán, rozmaring, paprika palánta, szurokfű, citromfű, bazsalikom. A magokról nekünk kellett kitalálni, hogy milyen zöldség vagy gabona magjai.

A tojásról megtudtuk, hogy ha 0-át látunk a csomagoláson, akkor bio, ha 1-est, akkor szabadtartásos, ha 2-es akkor ketreces tyúktartásból származik.

A fűtés-csökkentéshez használjunk a nyílászáróknál 800 Ft-os szigetelőcsíkokat ezzel a fűtés ára 10 %-kal csökkenthető.

A Zöld Otthon teraszának tetején napelem volt felszerelve, ami a konyhát látta el elektromos árammal.

Láttunk még beltéri giliszta-komposztálót is. Délután pedig kilátogattunk az Avasi Arborétum komposztáló berendezéseket bemutató kertrészébe. Az ország legrégebbi – 35 éve működő – közösségi kertje ez, de 10-15 év múlva át lesz adva a társadalomnak. Megtudtuk, hogy milyen komposztálókhoz lehet hozzájutni, melyik rossz – mert például alja van, így nem tudnak a lebontó rovarok belekerülni, és oxigént sem kap, merthogy teteje is van – és melyik komposztáló a jó. Laminált oktatótáblákról néztük át a komposzton élő lebontó rovarokat. Ezután egy játék-szőnyegen, színes dobókockával dobtunk, és ráálltunk a megfelelő színre, amihez tartozott egy komposzt-lakó állatka nemezből megalkotva. Erről az állatkáról tudtunk meg Zsuzsától sok hasznos információt.

Miskolcon az önkormányzat egy program keretében 400 komposzt-keretet osztott ki, a feltétele pedig egy órás előadás végighallgatása volt.

Megtudtuk, hogy az erdő a legnagyobb hulladék-hasznosító rendszer, itt természetesen működnek a lebontó-folyamatok, a gazdag televény-talajon pedig jól fejlődnek a gombák.

Az Ökológiai Intézet jóvoltából bárki közelebb kerülhet a fenntartható, tudatos életforma módszereihez, termékeihez.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×