Zöld Óvoda információs nap Orosházán

2015. november 29.
 
 
Egyesületünk Zöld Óvoda információs napot hirdetett Orosházán, melyen 15 fő óvodapedagógus vett részt. Az információs nap helyszínéül az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor Tagintézményére esett választásunk, az iskola Ökoiskola címmel rendelkezik, mind a belsőtér és mind az udvar példásan megfelel ennek a címnek. Hálásak vagyunk az intézménynek, hogy befogadta rendezvényünket, és segítségünkre voltak bármilyen kéréssel is fordultunk hozzájuk. Eredetileg ez az egy Zöld Óvoda információs nap került volna megrendezésre 2015. II. félévében, de mivel a szegedi óvodavezetők jelezték egyesületünknek, hogy nem fognak tudni eljönni erre a rendezvényre (utazás, és idő-, energia hiány miatt), így két információs napot szerveztünk. Az első november 23-án került megrendezésre, Szegeden, a Csongrád megyei területet lefedve, a második pedig Orosházán, a Békés megyei területet lefedve (mivel 2014. decemberi adatokat tekintve, az országban, ebben a megyében a legkevesebb a Zöld Óvoda címmel rendelkező feladatellátási helyek száma). A jelenléti ív alapján elmondhatjuk, hogy sok környező település intézményeit sikerült elérnünk, szinte minden intézmény más-más települést képviselt. Tiszteletét tette rendezvényünkön Bihariné dr. Krekó Ilona főiskolai docens is, a KOKOSZ képviseletében.
 
PROGRAM:
09:00-ig regisztráció
09:00 – 10.00 a zöld óvodák programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása 
10.00 – 10.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel 
10.20 – 12.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és a címet már elnyert Csoda-Vár Óvoda (Mezőtúr) bemutatkozása 
12:00 – 12.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel 
12:20 – 13:00 a Natura 2000 területek bemutatása
13:00 – 14:00 Kérdések-válaszok (csoportos mentorálás)
A rendezvényt Szász Béla, a Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitotta meg. Röviden köszöntötte a megjelenteket, megköszönte a házigazdáknak, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvényhez, majd bemutatta az egyesület munkásságát. A következő előadó Szabó Tímea, környezeti nevelő volt, először pár szóban bemutatta a program koordinátoraként fontos szerepet betöltő HUMUSZ Szövetséget, majd a Zöld Óvoda programról, felépítéséről, háttereiről, előnyeiről és a pályázati dokumentációról hallhattak teljes körű tájékoztatást a jelenlevők. Az új címpályázók jelentős része még nem ismerte a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így ez az előadás sok új információt jelentett számukra. Felmerülő kérdések megvitatásra is sor került az előadás végén, amelyben segítségünkre volt Bihariné dr. Krekó Ilona is, sok éves szakmai tudásával, tapasztalatával, hozzáértésével. Kis szünet következett. Az „Ökofrankó büfében” kézműves mézeskalácsot, sós süteményt, helyi termelők gyümölcseit, valamint kisüzemi szörpöt lehetett kóstolni. Mindez gondolatébresztő szándékkal lett összeállítva, hogy a pedagógusok nagyobb perspektívát lássanak abban, hogy saját intézményükben is megismertessék a gyermekeket a helyi, kézműves termékekkel. Ökoszertár keretében egyrészt környezet- és természetvédelmi szervezetek kiadványaival, környezeti nevelési játékokkal, ingyenesen elvihető szóróanyagokkal, másrészt helyi termelők, kézművesek termékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
 
A program második részében az elméletet a gyakorlati megvalósítás követte, Andrási Ilona, a mezőtúri Csoda-Vár Óvoda képviseletében bemutatta a már kétszeres Zöld Óvoda címmel rendelkező óvodájukat. A programpont ezen részét élvezték a legjobban a jelenlevők, egy szakszerűen, rendkívül jól működő, széles körű, környezettudatos magatartásra nevelő intézmény gyakorlati munkásságát ismerhették meg. Az előadás rengeteg képpel volt színesítve, és sok-sok jó gyakorlat került bemutatásra. Az előadás végén Andrási Ilona körbeadta eddigi pályázati dokumentációikat, egy kis hangulat fokozásként megmutatta Zöld Óvoda okleveleiket, és mindenkit őszintén bíztatott a pályázat beadására. Interaktív beszélgetés következett, mely során a már címet viselő, vagy újrapályázók hasznos tanácsokkal látták el az újonnan pályázókat. A beszélgetéseknek az újabb szünet sem vetett véget, közben fogytak a kézműves mézeskalácsok, a házi szörpök.
Záró programként Molnár Géza, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa mutatta be a Natura 2000 területekről szóló előadását, amely kapcsán szemléltető térképeket, képeket, ismeretszerzésre alkalmas honlapokat, kiadványokat is bemutatott a résztvevőknek. Előadásában rávilágított, hogy a helyi védett értékek hogyan vonhatóak be az óvodai fenntarthatóságra nevelésbe. Ezt az előadást kiegészítve Gál Zoltán, környezeti nevelő pár szóban ismertette a régiós nemzeti park szolgálatokat, oktatóközpontokat, bemutatóhelyeket, és azokat a lehetőségeket, elérhetőségeket, amelyek segítéségével óvodás csoportoknak is színesíteni lehet a környezeti nevelési foglalkozásokat, kirándulásokat, hová, kivel mehetnek madárlesre, vagy akár madárgyűrűzésre.
 
A program lebonyolítása folyamán a szegedi információs naphoz hasonlóan itt is szükség volt a programotok kibővítésére, az utolsó ponttal (csoportos mentorálás)-. E bővítésnek az oka, hogy ez esetben is rengeteg kérdés merült fel menet közben, és a szünetek kevésnek bizonyultak ezek átbeszélésére, mentorálására, így a program véget érte után lehetőséget adtunk mindenkinek egy kis beszélgetésre a szakértőinkkel (természetesen több kollegánkat is meg tudták keresni). Sokaknak okoz fejtörést az Önértékelési szempontsor helyes kitöltése, és az hogy hogyan tervezzék munkaterveiket, hogy a következő három éves periódusra is tudjanak elég vállalást írni a már meglévőkhöz. Miután kérdés már nem maradt nyitva, a jelenlevők szép lassan hazaindultak.
 
 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×