Zöld Óvoda információs nap Szegeden

2015. november 25.

 

A 2015. évi II. félévi Zöld Óvoda információs napot és csoportos mentorálást november 23-án délelőtt tartottuk Szegeden, a Tünde téri Óvodában, 11 fő pedagógus részvételével. A program helyszínéül a szegedi Tünde téri Óvodát választottuk, melynek nagytermét a SZMJVÖ Óvodák Igazgatósága biztosította számunkra.

2015. 10. 27.-én részt vett szervezetünk a szegedi óvodavezetői gyűlésen, ahol a Csemete Egyesület jelképesen átadta a Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projekt stafétáját a Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület elnökének, Szász Bélának. Ezen az eseményen a szegedi óvodavezetők jelezték, hogy igény lenne arra, hogy egyesületünk Szegeden is tartson Zöld Óvoda információs napot, miután nekik messze van az orosházi helyszín. A megszervezésre rövid idő maradt, de végül sikerült mindennek helyére kerülni a program napjára. Többkörös telefonos és e-mailes megkeresés, egyeztetés után végül 11 óvodapedagógus tette tiszteletét rendezvényünkön.

PROGRAM:

09:00-ig regisztráció

09:00 – 10.00 a zöld óvodák programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása

10.00 – 10.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel

10.20 – 12.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és a svájci gyakorlat bemutatása (Darázs Endréné)

12:00 – 12.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel

12:20 – 13:00 a Natura 2000 területek bemutatása

13:00 – 14:00 Kérdések-válaszok (csoportos mentorálás)

Az információs napot Szász Béla, egyesületi elnök nyitotta meg, a Giligán Egyesület bemutatásával, majd Szabó Tímea, környezeti nevelő tartott előadást, először pár szóban bemutatta a program koordinátoraként fontos szerepet betöltő HUMUSZ Szövetséget, majd a Zöld Óvoda programról, felépítéséről, háttereiről, előnyeiről és a pályázati dokumentációról hallhattak teljes körű tájékoztatást a jelenlevők. Az új címpályázók jelentős része még nem ismerte a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így ez az előadás sok új információt jelentett számukra. Felmerülő kérdések megvitatásra kerültek. Kis szünet következett, az „Ökofrankó büfében” található nassolnivalókat kóstolhatták, és az Ökoszertár kiadványaival, játékaival ismerkedhettek meg a résztvevők. A büfében helyben készült péksüteményeket, házi készítésű szörpöket, és gyümölcsöket fogyaszthattak a résztvevők. Az Ökoszertár kiállításban segítségünkre volt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, sok kiadvánnyal, környezeti nevelési játékokkal, ingyenesen elvihető szóróanyaggal.

A következő programpontban műhelymunkára került sor, a pályázattal kapcsolatos gyakorlati kérdések, felmerülő nehézségek megvitatására volt lehetőség. Ezután Darázs Endréné előadásának köszönhetően megismerkedhettünk működő svájci gyakorlatokkal, és bőségesen láthattunk gyakorlati, környezeti nevelési játékokat, programlehetőségeket, ötleteket, amiket a pedagógusok használni tudnak majd munkájuk során. Zsuzsa néni (Darázs Endréné) minden jelenlévőt biztatott a pályázat beadására, felajánlotta a szakmai kapcsolattartást, és közvetlen segítségét a résztvevőknek. Ismét egy rövid szünet következett, a hangulat oldott, családias volt, termékeny beszélgető gócok alakultak ki az eddig elhangzott ismeretekről.

Az utolsó előadás a Natura 2000 területek bemutatásáról szólt, melyet Molnár Géza adott elő, aki széleskörű információkat nyújtott a Natura 2000 területekről, kiélezve a Dél-alföldi régiós vonatkozásokra: térképen bemutatta a látogatható védett területeket, elmondta dióhéjban jelentőségüket, és tömérdek információt nyújtott azokról a kiadványokról, könyvekről, foglalkoztatókról, honlapokról, amelyeket a témával kapcsolatban érdemes megkeresniük a pedagógusoknak. Programzárásként Gál Zoltán, környezeti nevelő pár szóban kifejtette, hogy a Dél-alföldi régióban milyen program lehetőségek, szolgáltatások vannak a helyi védett értékek témakörében, mely nemzeti park szolgálatokat, oktatóközpontokat, bemutatóhelyeket érdemes felkeresni az óvodai csoportoknak, és hogy hol van lehetőség szakember segítségével madárgyűrűzésen, vagy akár darulesen részt venni.

A rendezvényen megjelent óvodák közül volt olyan, amely már elnyerte a Zöld Óvoda címet, azonban ismereteik frissítése, gyakorlati tapasztalatok gyűjtése, hálózatfejlesztés szempontjából számukra is hasznos volt a program. A szünetekben megejtett beszélgetések során megoszthatták egymással tapasztalataikat, az újonnan pályázóknak hasznos tanácsokat adtak.

A program lebonyolítása folyamán bővítettük ki a programot az utolsó ponttal (csoportos mentorálás)-. E bővítésnek az oka, hogy rengeteg kérdés merült fel menet közben, és a szünetek kevésnek bizonyultak ezek átbeszélésére, mentorálására, így a program véget érte után lehetőséget adtunk mindenkinek egy kis beszélgetésre a szakértőinkkel (természetesen több kollegánkat is meg tudták keresni). Nagy volt az érdeklődés a Natura 2000-es területek helyi elhelyezkedésével kapcsolatban, valamint sokan érdeklődtek a címpályázatok beadásáról, buktatóiról is. Miután ez nem volt „szerves része” a programnak, akik választ kaptak a kérdéseikre el is indultak a haza.

 

 

 

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×