A testsúlyról és testzsír-összetételről..

2018. október 20.

 

 

A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület egészségügyi szűrővizsgálatokat végzett több városban, a tanyákon. A szűrővizsgálatok során vérnyomás-, vércukor- és súlymérés, valamint látás-, hallás- és testzsír-összetétel vizsgálat volt elérhető . A mobil vizsgálatok mellett önkénteseink személyesen, szórólapok segítségével tájékoztatták a tanyai lakosságot a szűrővizsgálatok fontosságáról. A személyes látogatások mellett, online - weboldal, Facebook oldal– is olvashatók tájékoztató cikkeink. Ezek fontos részét képezik programunknak, mivel a szűrővizsgálatokkal tisztában lenni ugyanolyan létfontosságú mint maga a szűrésen való részvétel

 

A testsúlyról

Ennek meghatározását a testtömeg-indexszel, a BMI-vel (Body Mass Index) szokták meghatározni. Ennek is vannak végletei, mint túl sovány, vagy a túlsúlyos, elhízott.

Kiszámítása a testsúly elosztása a magasság négyzetével. : kg/m2.

Ha tömegünk normális tartományba esik, akkor az azt jelenti, hogy a bevitt energia és az anyagcsere során, a munkával és testmozgással felhasznált energia egyensúlyban van.

Ha több energiát viszünk be az egyensúly felborul és a  felesleges energia elraktározódik zsír formájában és a testtömeg növekedni fog.

Ha többet mozgunk és kevesebbet eszünk, akkor a tartalékok használódnak fel. Egészséges testtömeg-vesztés esetén a napi energia bevitelt 500 kcal-val csökkentjük és plusz fél órával több testmozgásra van szükségünk átlagosan.

 

A testzsír összetételről

 

Szervezetünknek szüksége van zsírra, teljesen zsír nélkül nem lehet létezni.

Ezt a zsírt sokféle módon hasznosítja szervezetünk:

 - a belső szervek védelme

- tartalék a szervezet önellátására

- vitaminokat tárol

- szabályoza a test hőmérsékletét

- kipárnázza a vázrendszert.

Két összetevője az esszenciális zsírsavak és a raktározott zsír.

Azt mutatja meg, hogy milyen a testben a zsír, és az izom aránya.

Nőknél  és férfiaknál más számok jellemzik. Pl.: egy férfinak , aki 39 éves és a testzsír  százaléka 22%: túlsúlyos, ugyanez az érték (22%) egy nőnél, aki szintén 39 éves : normális, egészséges érték.

Pl: két hölgy akik egyforma magasak és egyforma súlyúak, mégis különbözik az értékük. Hogyan lehetséges?

- egyikük csupa izom, mert pl sportoló,

- a másikuk pedig épp fogyókúrázik

-vagy egyikük alkatilag vastagabb csonttal rendelkezik..

A sportoló hölgy zsír-izom aránya az izom felé tolódik inkább, míg a másikuk a fogyás során először vizet veszít és az izomtömegből is egy kicsit. Így ennél a hölgynél a zsír aránya a nagyobb, holott egyformát(kg) mutat a mérleg.

Magas testzsír% esetén nő a kockázata:

-szív- és érrendszeri betegségek

-magas vérnyomás

-mozgásszervi- és cukorbetegség

-depresszió

-daganatos betegségek kialakulásnak.

Csökkentésére heti 5x30 perc aerob mozgás javasolható. Cél, hogy megizzadjunk, lihegjünk, de a pulzus ne menjen 100 fölé.

Ilyen mozgás pl: intenzív gyaloglás, futás, kerékpározás(, akár a lovaglás is).

Több zöldséget, gyülölcsöt fogyasszunk, valamint fehérjét és sok folyadékot.

 

A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító:TP1-315/2017.

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×