A vércukorról és a koleszterinről

2018. szeptember 24.

 

 

A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület egészségügyi szűrővizsgálatokat végzett több városban, a tanyákon. A szűrővizsgálatok során vérnyomás-, vércukor- és súlymérés, valamint látás-, hallás- és testzsír-összetétel vizsgálat volt elérhető . A mobil vizsgálatok mellett önkénteseink személyesen, szórólapok segítségével tájékoztatták a tanyai lakosságot a szűrővizsgálatok fontosságáról. A személyes látogatások mellett, online - weboldal, Facebook oldal– is olvashatók tájékoztató cikkeink. Ezek fontos részét képezik programunknak, mivel a szűrővizsgálatokkal tisztában lenni ugyanolyan létfontosságú mint maga a szűrésen való részvétel

A vércukorról és a koleszterinről

A cukorbetegség lényege, hogy a cukorszint a vérben rendellenesen emelkedik, mert a megfelelő szintért felelős hormont – inzulin – nem használja megfelelően , vagy nem termeli elegendő mennyiségben a szervezet.

A hasnyálmirigy sejtcsoportjai a Langerhans-szigetek termelik az inzulint.

Miután étkeztünk a szervezet megkezdi emésztési munkáját és a vérben emelkedni kezd a cukor szintje. A szigetek béta sejtjei megkezdik az inzulin termelését. Ez a hormon a vérben lévő cukor felvételére készteti a sejteket, és így visszaáll az eredeti, normál állapot. Ha nem jól működik a folyamat, kialakulhat a cukorbetegség.

Akár többet, akár kevesebbet termel a szervezetünk, vagy rosszul használja fel, ez egyaránt káros, és orvosi beavatkozásra, életmódváltásra van szükség.

Először is, ha oly étrendet követtünk eddig ami nem megfelelő, akkor diétásra kell áttérnünk, ha ez nem elég, akkor különféle gyógyszerekkel próbálja helyreállítani az egyensúlyt a kezelőorvosunk. Végső esetben inzulin adásával (napi 1x-i vagy többszöri) oldható meg a probléma.

Az elhanyagolt cukorbetegség sok problémát hoz magával. Súlyos esetben végtagvesztés és vakság is lehet a szövődménye.

A betegség tünetei a bőrön is megmutatkoznak pl.: egy apró seb is sokkal hosszabb idő alatt gyógyul meg, szárazabb bőr, néha a nyaki hajlatban olyan elszíneződés mutatkozik, mintha az koszos lenne stb.

A mérés maga egyszerű. Egyik ujjbegyünket egy arra használatos tűvel megszúrva egyetlen csepp vérre van szükség, ami egy lapocskára kerül. Majd ezt a lapocskát egy mérőműszerbe tolva pillanatokon belül megjelenik az eredmény.

Mérni általában étkezés előtt  szoktunk, így az ún. éhgyomri értéket kapjuk meg. Terhesség esetén  pl: terheléses vércukormérés történik, ami egy éhgyomri mérés és egy, cukoroldat elfogysztása és meghatározott idő letelte utáni mérés eredményéből adódik.

 

A koleszterinről

A koleszterin nélkülözhetetlen szerves vegyület (policiklikus alkohol; vízben nem oldható, a vér szállítja), amit a szervezet minden sejtje előállít, de a májban termelődik a legtöbb. A szervezetben lévő koleszterin kb. 80 %-át a szervezet termeli, a fennmaradót visszük be táplálékkal. Ha meghaladja az egészséges mértéket, komoly kockázata lehet.

A vérben kétféle, „jó” és „rossz” koleszterin van. A „jó” koleszterin a HDL, vagyis a nagy sűrűségű lipoprotein; a „rossz” koleszterin az LDL, vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein.

A HDL a felesleges koleszterint visszaszállítja a májba „újrahasznosításra”, míg az LDL lerakódik az erek falán (akadályt képezve azokban).

Így alakítva ki pl: vérrögöket, amelyek aztán trombózishoz, érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyvérzéshez, magas vérnyomáshoz vezethetnek.

A természet segít, ha hagyjuk:

-különböző  gyógynövények teáival .

Valamint megfelelő táplálkozással, annak (összetevőinek arányának) megváltoztatásával javíthatunk, mi magunk is segíthetjük egészségünket.

Nézzessük meg ezeket az értékelet, hogy mielőbb lépni tudjunk, ha az szükségessé válna.

 

 

 

A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító:TP1-315/2017.

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×