A vérnyomásról

2018. augusztus 20.

       

 A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület egészségügyi szűrővizsgálatokat végzett több városban, a tanyákon. A szűrővizsgálatok során vérnyomás-, vércukor- koleszterin- és súlymérés, valamint látás-, hallás- és testzsír-összetétel vizsgálat volt elérhető . A mobil vizsgálatok mellett önkénteseink személyesen, szórólapok segítségével tájékoztatták a tanyai lakosságot a szűrővizsgálatok fontosságáról. A személyes látogatások mellett, online - weboldal, Facebook oldal– is olvashatók tájékoztató cikkeink. Ezek fontos részét képezik programunknak, mivel a szűrővizsgálatokkal tisztában lenni ugyanolyan létfontosságú mint maga a szűrésen való részvétel.

        

                                              A vérnyomás nem más, mint a vérnek az erek falára kifejtett nyomása.

Alacsony vérnyomás esetén a vérnyomásunk 90/60 Hgmm alatti érték. A legtöbb esetben nem okoz panaszokat, nem igényel kezelést.

 (fotó: Gyogytermekek.hu)

 

Tünetei:

 - szédülés-ájulás, alvászavar,

- időjárás-érzékenység,

- fáradékonyság, levertség, aluszékonyság

- csökkent koncentrációs képesség.

Következmény:

 - ájulás esetén sérülések keletkezhetnek pl.: csonttörés, agyrázkódás, zúzódás

- koncentráló képesség csökkenése és tanulási nehézség.

Okai lehetnek:

- alkati, öröklött tulajdonság: vékony és magas testalkat

- túlhajszoltság és lelki terhek

- fertőző betegségek – szeptikus sokk

- nagymértékű vér- és folyadékvesztés

- hosszú ágynyugalom

- gyógyszerek mellékhatása

- szív és keringési betegségek

- időjárási ok – hőség

Segítsünk magunkon:

- elegendő alvás, pihenés, folyadékbevitel,

- sportolás, mozgás – testünk, szívünk edzése

- fekvő vagy ülő helyzetből lassan álljunk fel.

Magas vérnyomás (hypertonia) esetén tartósan, huzamosabb ideig ez az érték 140/90 Hgmm felett van.

Tünetei általában nincsenek, de pl. az állandó reggeli fejfájás utalhat erre.

Esetleges következményei: agyi infarktus (stroke), szívelégtelenség, vesekárosodás, trombózis.

Okai nem ismertek, de a szív- és vesebetegség, cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, hajlamosít rá. A túlzott só-fogyasztás súlyosbítja a már fennálló magas vérnyomást, de nem kiváltó oka.

Tehetünk ellene mi magunk is: a dohányzás, az alkohol, a sós és zsíros ételek fogyasztásának kerülésével, csökkentésével.

     Rendszeres mozgással, a testünkön és vérünkben levő zsírt felhasználják izmaink és így a szívünk és testünk edzettebbé és stressz-mentesebbé válik. Ilyen mozgásformák lehetnek pl.: tánc, futás, kerékpározás, úszás stb. – az egész test mozog nemcsak egy-egy rész, mint súlyzózáskor.

Ha feszültek, vagy fáradtak vagyunk a pihenés fontos. Amikor izmainkkal lazító gyakorlatokat végzünk a stressz miatti feszültség is oldódik, megnyugszik a szervezetünk és vérnyomásunk a rendes mederben dolgozik.

Hogyan is kell jól mérni a vérnyomásunkat?

A mérés előtt fél órával már ne dohányozzunk, és ne igyunk kávét, alkoholt, valamint ne végezünk megerőltető mozgást. Üljünk le és támasszuk meg az alkart és a hátunkat, a lábaink egymás mellett legyenek,ne keresztbe, vagy egymáson.

Ha nyugodtan ülünk, már lehet mérni, majd ugyanezen a karon – ha lehet akkor ez a bal karunk legyen - ugyanezen helyzetben kb. 1.5 perc múlva ismételjük meg. Ha az értékek közötti különbség nagyobb, mint 4 Hgmm, akkor 1-2 perc múlva mérjünk harmadszorra is, és mindhárom adatot írjuk fel, valamint a pulzusszámot is. Vezessük fel a méréseket egy füzetbe. Későbbiekben fontos adatokat olvashat ki belőle az orvos.

 

 

A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

           Pályázati azonosító: TP1-315/2017.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×