Alkoss Te is közösséget! / Természetvédelmi oktatás Adán

2018. április 22.

 

A Föld napját ünnepeltük Szerbiában pontosabban az adai Műszaki Iskola épületében. A föld napját 1970 április 22-től tartjuk számon, a természetvédelem jelentős fordulópontja ez a nap, hiszen Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 25 millió ember emelte fel a szavát a természetért. Az USA-ban jelentős törvényi szigorítások következtek be ezek után mind a levegő mind a víz védelmére. Ezen megmozdulás eredménye, hogy több új környezetvédő szervezet alakult valamint több millió ember tért át a környezettudatos életvitelre. Mára az egész világon a környezetvédelmi jeles napok közzé sorolják az április 22-i dátumot és ezen napok világszintű megmozdulásokat szerveznek a földünk védelme érdekében. Ezen alkalomból egyesületünk egy előadást tartott az adai diákok számára, hiszen a tudás és tájékozódás az első lépése a megmozdulásoknak, így a fiatalokat tájékoztattuk a világ szintű valamint helyi problémákról.

A szervezett előadáson nem csupán a diákok vettek részt, a meghívott vendégeink között a helyi önkormányzat vezetői is megjelentek. Több programot szerveztünk az elmúlt egy évben -Alkoss Te is közösséget program keretein belül - a Vajdaságban, így az előadás megnyitót követően bemutattuk az elmúlt időszakban végezett munkánkat, valamint a programunkban segítséget nyújtó helyi civil szervezeteket. Ezután kezdetét vette az előadás, melyet közel 40 fő hallgatott végig figyelemmel. Az előadás során célunk volt rámutatni a természet és környezetvédelmi problémák mellett az összefogás fontosságára. A civil szervezetek munkájának hasznát is célunk volt bemutatni. Az előadás után a résztvevők különböző kiadványokat vihettek haza, hogy újabb ismereteket szerezhessenek. Ezen kiadványok között nem csupán a lakosság, de a pedagógusok számára környezettudatos foglalkozásokat leíró füzetek is voltak. A kiadványok egy részét a magyarországi civil szervezetek biztosították, nem csupán a programra de a helyi civil szervezetek is kaptak a fenntarthatósági kiadványokból. Az Alkoss Te is Közösséget programunk keretein belül elkészült madármegfigyelési napló és madárhatározó lista is a fiatalokhoz került.

A fiatalok rendkívül nyitottak voltak, ezt bizonyítja, hogy az előadás után következő kötetlen beszélgetés alatt két diák is felajánlotta segítségét a Zöldike Egyesület számára. Az ilyen pillanatok mutatják meg munkánk során, hogy érdemes dolgoznunk az élhetőbb jövőért.

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberei Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

pályázati azonosító: IFJ-GY-17-A-0157

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×