Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a tanyai lakossághoz - program zárása

2019. január 03.

 

 

Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a tanyai lakossághoz - program zárása

 

A Giligán Egyesület 2017. augusztusában ismét pályázatot nyújtott be a Tanyafejlesztési Program keretein belül „Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel. A programra elnyertük a támogatást 2017 novemberében.

E programunk is a résztvevők felkutatásával, időpontok egyeztetésével vette kezdetét. 51 tanya 101 lakosát sikerült elérnünk. Önkénteseink segítségével megbeszélésre kerültek a tanyán lakók és a vizsgálatot végző orvos-védőnői csapat tagjai számára a megfelelő időpontok egyeztetései, pontosítása.

Az időjárás némi hátráltatást okozott, a rossz utak néha kifogtak rajtunk, de minden megbeszélt helyre és időben odaértünk és jelen voltunk. Idősek és fiatalok egyaránt érdeklődve és bizalommal voltak irányunkban.

Megérkezésünkkor kedvesen fogadtak bennünket és a vizsgálatokat végzőket. Többféle vizsgálatot vehettek igénybe a tanyák lakosai. Ilyenek voltak: vérnyomás- és vércukormérés, látás- és hallásvizsgálat, testtömeg-index megállapítása, valamint a koleszterin szintet is meg lehetett nézetni. Ezek a vizsgálatok, mind egyszerű, könnyen elvégezhető és minimális fájdalommal –tűszúrás a vércukorméréskor- járó műveletek. Többen csak 1-2 vizsgálatot kértek, de voltak, akik egészségük érdekében valamennyit elvégeztették. A mérések közben kisebb-nagyobb kérdések vetődtek fel, melyekre az orvosi és védőnői tudás azonnali választ, tanácsot tudott adni.

A vizsgálatok kapcsán gondoltunk a gyermekekre is, így beszerzésre került egy számukra kifejlesztett vérnyomásmérő és egy csecsemőmérleg is.

Szintén beszerzésre került egy nyomtató, mellyel a programhoz kapcsolódó egyszerű szóróanyagot – vizsgálati adatlap pl.- készítettünk. Ezen beszerzett eszközöket a program zárásaként a Védőnői Szolgálat számára adtuk át használatra, így a lezárás után is a település lakóinak egészségét szolgálják tovább.

  

A program sikeresen zárult, hiszen ismételten sikerült sokaknak segítséget nyújtanunk tevékenységünkkel. Reméljük, hogy munkánkkal segítettük őket életük jobbá, egészségesebbé tételében.

Köszönjük, hogy megtiszteltek bizalmukkal és otthonukba engedtek bennünket.

Giligán Egyesület

 

 

A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító:TP1-315/2017.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×