Szűrővizsgálatok fontossága

2018. július 30.

 

Mai, rohanó életünkben mindenféle káros hatásnak tesszük ki magunkat, mely egyike sem tesz jót sem testi, sem lelki egészségünknek. Nem pihenünk eleget és ami idő mégis jut erre, az nem feltétlenül minőségi.

Szellemi pihenésünknek “használjuk” az internetet, böngészünk a világhálón, megnézünk egy filmet, de eközben egy helyben ülünk, görnyedten, mozdulatlanul, a monitorra tapasztva már amúgy is fáradt szemeinket. Az agyunk úgy tűnik, pihen hiszen jó érzés fog el bennünket, ha a film jó fordulatot vesz, vagy rátalálunk rég nem látott ismerősünkre, de attól még nem pihenünk, csak másfelé tereljük a gondolatainkat.

Aktívan, és minőségi módon kellene pihennünk. Van ugyan némelyiknek anyagi vonzata, de ha leleményesek vagyunk, fillérekből megoldható, csak elhatározás kérdése lesz az egész.

Elhatározás kérdése az is, hogy mennyire fontos számunkra saját egészségünk, és  annak megóvása, mit teszünk ennek érdekében, hogyan próbálunk meg javítani a már beidegződött rossz, káros szokásainkon, vagy meg tudunk-e szabadulni tőlük.

Mindezekhez, kérhetünk és általánosságban mondható, hogy kaphatunk is segítséget. Ezekre a különböző szűrővizsgálatok adhatnak válaszokat. Vannak úgymond csoportosan igénybe vehető szűrővizsgálatok, amikor egy-egy településre érkezik egy szűrőbusz bizonyos, meghatározott szűréssel pl. mellrákszűrés, tüdőszűrés vagy mikor mi magunk kérünk a háziorvosunktól erre beutalót.

Ezek a vizsgálatok nagyon fontosak, időnként életmentők is. Jó, ha tisztában vagyunk saját magunk állapotával, hiszen másképp fogjuk a napunkat megtervezni egy kánikulai napon, ha tudjuk, hogy az a szívünk, vérnyomásunk szempontjából ránk nézve veszélyesebb lehet.

De előfordulhat az is, hogy a vizsgálat után kiderül, hogy nem olyan állapotban vagyunk, mint gondoltuk, és már tudunk tenni az eredmények fényében – gyógyszerek, terápia, műtét – mielőtt az tüneteket váltott volna ki, és súlyosabb következménye lett volna.

A szűrővizsgálatok nemcsak egészségünket, kedélyünket, alapozzák meg a jó irányban, hanem ennek az anyagi oldalát is.

Furcsának tűnik, de itt a magyarázat erre: amikor az ember jól van, dolgozik, teszi a dolgát, éli az életét, boldogan ellátja családját, alkot, tervez a jövőre, ha viszont beteg, semmi nem megy: nem tud dolgozni, figyelni, nem tudja a családját ellátni sem szeretetével, sem munkájával a munkaadóját. Csak kiadásai vannak, gyógyszerekre, családjára hárul minden feladata, sok minden kiesik a családi kasszából. Ezért fontos lenne, hogy ez a kiesés a lehető legkisebb legyen. Erre ezek a vizsgálati lehetőségek segítséget nyújthatnak és nyújtanak is. Vannak általános szűrővizsgálatok, melyek mindenkire vonatkoznak: tüdőszűrés, vérnyomásmérés, hallás-, látásvizsgálat, vércukor-szint mérése, testsúly és testzsír optimalizálása a magassághoz, kardiológiai szűrések, bőrgyógyászati-,fogászati-állapotfelmérés stb. és vannak olyanok melyek nemenként, férfiaknál a here- és prosztatával kapcsolatos szűrések, nőknél a mellrák- és méhnyakrák – szűrés.  Ezeket a szűréseket általában évente ajánlott elvégeztetni saját magunk megnyugtatására, egészségünk megóvása érdekében.

Egyesületünk ezek közül jó néhányat “házhoz visz”, - a Nemzeti Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatának jóvoltából - így a tanyán élők segítséget kaphatnak ezzel abban, hogy nem kell beutazniuk a legközelebbi településre ezek elvégzéséhez. Sajnos vannak olyan területek, - ilyenek elsősorban a tanyák - ahová nem jár a tömegközlekedés, kiesnek mindenféle kapcsolódásból, a posta is csak egy bizonyos helyig viszi a küldeményt és nehezen jutna el a segítség, ha hirtelen kellene. Ezek a szűrővizsgálatok segítenek abban, hogy ne kelljen hirtelen kapkodni orvos után. A szűrővizsgálat eredményével még mielőtt nagyobb baj lenne elkezdhető a gyógyítás. A kezdeti kicsi bajt könnyebb gyógyítani, mint a hirtelen fellépő nagyobbat.

 

Szűrővizsgálatokról bővebben legközelebb

 

 

A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító: TP1-315/2017.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×