A hallásról és látásról...
A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület egészségügyi szűrővizsgálatokat végzett több városban, a tanyákon. A szűrővizsgálatok során vérnyomás-, vércukor- és súlymérés, valamint látás-, hallás- és testzsír-összetétel vizsgálat volt elérhető . A mobil vizsgálatok mellett önkénteseink személyesen, szórólapok segítségével tájékoztatták a tanyai lakosságot a szűrővizsgálatok fontosságáról. A személyes látogatások mellett, online - weboldal, Facebook oldal– is olvashatók tájékoztató cikkeink. Ezek fontos részét képezik programunknak, mivel a szűrővizsgálatokkal tisztában lenni ugyanolyan létfontosságú mint maga a szűrésen való részvétel
A hallás már az anyaméhben jelentőséggel bír. Odabent már hallanak a babák. Ugyan nem anya vagy apa szavait, hanem csak a hanglejtésüket, a zene ütemességének milyenségét, az anya beleinek mozgását, szívverését, gyomra korgását, szóval a belső, és a kívülről beszűrődő hangokat.
(kép wikipédia)
A hallás fontos a kommunikációhoz, beszédfejlődéshez, tanulási képességek kialakulásához, iskolai jó teljesítményhez.
A hallás nem más, mint amikor egy zaj a levegőt, mozgásával rezgésbe hozza, ezt a fülkagyló a dobhártya felé tereli,amit megrezegtet. Ezt a rezgést a csigához a hallócsontocskák közvetítik, majd a Corti-szervben a hang elemeire bontva jut az idegrostokhoz, ahol már elektromos energiává alakul és ingerületként jut el az agyhoz.
Halláscsökkenés gyakori okai:
- hangos zaj pl: hangos zene, vagy gépek zaja. A károsodás függ a hangerőtől és az időtartamtól.
- öregedés: a fülünk a korral veszít rugalmasságából és nem reagál olyan jól, mint fiatal korában.
- fertőzés vagy gyulladás a középfülben: károsíthatja annak elemeit, vagy akár az agy felé is tovább hatolva nagyobb baj keletkezik.
- a fentiek nyomán, vagy egy fejsérülés alkalmával, vagy nyomás különbség - mint pl.: búvárkodás esetén- sérülhet a dobhártya, ami rontja a hang továbbítását.
- régóta fennálló középfülgyulladás
- bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek is okozhatnak halláscsökkenést.
A látásról
A szem a lélek tükre. – mondják, ám az egészségé is. Szemünk színét az Íris, vagyis a szivárványhártya színe adja meg. Ennek a rajzolata pedig, egész testünk egészségéről árulkodik. (kép:sulinet-biológia)
A szem számára nélkülözhetetlen tápanyagok
-A,C,E vitamin: antioxidánsok
- a C-vitamin csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát
- lutein és zeaxantin – karotinoidok: ezek szintén antioxidánsok
-Omega3: esszenciális zsírsav – magzati korban a látás kialakulásához szükséges,
ennek hiánya – nem képződik elegendő könny – szárazszem-betegség kockázata
-ásványi anyagok : cink és réz: segíti a tápanyagok és a vitaminok felszívódását
Szembarát táplálékok:
- fodros kel, zöldpetrezselyem, spenót
- kukorica, kivi, tök, cukkini, vörös szőlő, zöld- v. sárga paprika
- lazac, tonhal, makréla
- tojás sárga (karotinoid)
- cink:- osztriga, kagyló –sok
- marhahús, tej, sajt, kenyér – kevés
Szembetegségek
- kötőhártya gyulladás
- árpa: baktériumos fertőzés általi pici tályog a szemhéjon, ami általában magától kifakad, tilos nyomni
- szemvörösség: allergia, por, fáradtság
- szem szárazság: légkondicionáló, szél, számítógép(elfelejtünk pislogni a monitor előtt)
- allergia: dagad, szúr, könnyezik, vörös
- zöldhályog: magas szemnyomás a szem hátsó részében az idegeket és a rostokat nyomja
- szürkehályog: homályos látás
Összegezve a fentieket:
-érzékszerveink egészsége életünk minőségének meghatározó elemei.
-a szűrővizsgálatok hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a még tüneteket nem okozó apró elváltozásokból ne alakulhasson ki a makacsabb, nehezebben kezelhető probléma.
-gondoljuk át ezeket, és keressünk fel egy-egy szakembert időnként, és ellenőriztessük állapotunkat.
Jó Egészséget Kívánunk minden Kedves Olvasónknak!
A program "„Egészségügyi vizsgálatok eljuttatása a túrkevei, mezőtúri, kisújszállási, törökszentmiklósi és kuncsorbai tanyák lakosságához” címmel a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül valósul meg.
Pályázati azonosító:TP1-315/2017.