Öngondoskodás, önellátás

 
 Az utóbbi évtizedekben növekvő gazdaság és a multik betelepülésével sajnos egyre jobban háttérbe szorult az öngondoskodásra, önellátásra való törekvés. Talán manapság egyre jobban észrevehető az igény, mely újra arra az útra terel minket, melyet nagyszüleink és elődeink alakítottak ki életük során. Sorolhatnánk az okokat melyek az öngondoskodás felé sarkalja főleg a kisebb településeken élő embereket – hiszen nekik van jobban lehetőségük erre- igazából két fontos dolgot említenék meg.
A saját veteményes, gyümölcsös, virágoskert, takarmányos, állattartás egész évben egy kis segítséget nyújt a családok kiadásainak csökkentésében. Egy jól megtervezett, átgondolt kert akár az udvaron, zárt kertben vagy akár a tanyán éves szinten több tízezer forinttal csökkenthetik a kiadásokat és ez nem feltétlen kerül sokkal több ráfordított munkába. Természetesen itt nem az állattartásra gondolunk, de ha egy jól megtervezett, a terület adottságainak megfelelő tájjellegű gyümölcsfát ültetünk a kertbe,-ha szerencsénk van talán tudunk régi gyümölcsfát ültetni- minimális ráfordítással, friss, zamatos gyümölcsöt kaphatunk ami többféle felhasználási móddal (befőtt, aszalvány, lekvár) akár egész évben kiegészítést jelent a családi étkezésekben. És jön is a másik ok ami ösztönzésképpen hathat ránk: Tudjuk hogy mit eszünk! Saját termelés és feldolgozás legfontosabb szempontja, látjuk az a fa mivel lett vagy jobb esettbe mivel nem lett kezelve. Ezzel jutunk el a döntésig. Akár teljes- vagy csupán részleges önellátás mellett döntünk, egy nagy lépést teszünk környezetünk javításáért, nem utolsósorban családunk, gyermekeink jövőjéért. 
 
Témához kapcsolódó cikkeink:
 
 
 
 
A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×