Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata

 

 Egyesületünk ismét lehetőséget kapott a 2017. évi Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatával melynek címe "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata", hogy további ásott és fúrt kutakat vizsgáljunk hat településen. Már a 2015-ös évben egyesületünk összesen 100 db kút állapotát, mélységét, helyzetét (GPS koordinátákkal) mérte föl, valamint 35 tanyai lakos ásott/ fúrt kútjának vízmintavételét vizsgáltatta be akkreditált laboratóriumban a 2015. évi Tanyafejlesztési Program keretein belül. Az idei évben ezen adatok kiszélesítése érdekében további 31 tanya kútjainak vízét vizsgáljuk. Célunk, hogy átfogó képet kapjunk a tanyás térségek jelenlegi vízminőségéről kiemelve a magántulajdonban lévő tanyákon, emberi illetve állati fogyasztásra való alkalmasságát/alkalmatlanságát. További céljaink közzé tartozik, hogy tanácsadást végezzünk a tulajdonosok körében azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség a víz használhatóvá tételére és ez milyen munkálatokkal, költségekkel jár.

Sok olyan tanya van, ahol ezeket a vizeket napi szinten használják ivóvízként, állatok itatására, locsolásra. Az eredeti kutak sokszor szennyezettek, hiszen a területen ipari mezőgazdasági termelés folyik, ami jelentős mértékű műtrágyák és peszticidek felhasználásával jár együtt, így szennyezve a talajvizeket. A másik szennyezési forrás a vezetékes víz elterjedésével van összefüggésben, hiszen több esetben a kutakat derítőnek használták, ezzel sokszor elszennyezve nemcsak a saját kútjukat, hanem a teljes vízeret. Az elmúlt időszakban kevés szerepet játszottak ezek a kutak az emberek életében, viszont a visszatelepülésekkel, valamint az aszályos időszakok növekedésével egyre fontosabbá válik ismét a szerepük, ezáltal ismernünk kell a vizeink minőségét. Mivel fokozatosan nő az igény a tanyák újra használatba vételére ez indokolja legfőképpen a programunkat.

 

A fejlesztés hatására elkészített eredményeket sok területen lehet majd alkalmazni. Ilyen a népességpolitika, gazdaság, természet-, és környezetvédelem egészségügy. A hat településen a lakosság számára, mint előző pályázatunk során biztosítjuk a kutak vizsgálati eredményeit, melyek segítik a kutak biztonságos használatát, ezen felül megkapják a tanácsadást és a kutakkal kapcsolatos információkat egyesületünktől. Az együttműködő partnereink, valamint az érintett önkormányzatok számára rendelkezésre bocsájtjuk az elkészített adatbázist, ezáltal kalkulálni tudnak ezen vizek veszélyeivel/veszélytelenségével. A vizsgálattal képet kapunk a talajvizek állapotáról, ez környezeti szempontból is nagyon fontos, hiszen nem csak az emberek használják a vizeket.

 

A programba 2017 júniusától-augusztusig lehetett jelentkezni. A jelentkezési lap elérhető volt az egyesületünk, honlapján, facebook oldalán valamint az egyesülettel kapcsolatban álló tanyatulajdonosokat is informáltuk. Augusztus végére össze is állt a felmérendő tanyák létszáma.

 

Egyesületünk következő lépésként a tanyatulajdonosokkal folyamatosan egyeztet, hiszen a víz vizsgálatához több adatra szüksége lesz a laboratórium munkatársainak a vízmintavételek alkalmával. Ezzel párhuzamosan megkezdjük a tanácsadásokat a tanyatulajdonosokkal. A program állásáról informálódhatnak honlapunkon, facebook oldalunkon, valamint a Giligán Egyesület blogján (giligan.blog.hu).

 

Kapcsolódó cikkek:-

Fertőzött kutak tisztításának lehetőségei.

A vízben oldott vegyületek hatása az emberi szervezetre.

A fúrt és ásott kutak tisztításának fontossága

Baktériumok az ivóvízben

Kutak, vizek szennyezettségének veszélyei a környezetre, hatása a  természetre I.rész

Kút, az élet vize

Jó ételhez, jó víz kell!

Vízszennyezés

Ivóvíz-vizsgálatok - pályázat zárása

 

 

A program "Törökszentmiklós, Túrkeve, Ecsegfalva, Kisújszállás, Dévaványa, Mezőtúr tanyás térségek ivóvízvizsgálata" címmel  a 2017. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül  valósul meg.

Pályázati azonosító: TP-1-2017./235

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×