Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében

Tanyák és tanyás térségek védelme, gazdaságilag működő tanyák létrehozásának segítése
 
A tanyák és tanyás térségek, sajátos építészettel, nyelvvel, tájképpel és ezekből következően sajátos életvitellel rendelkeznek, több évszázados múlttal a hátuk mögött. Ezért is fontos a tanyavilág megőrzése, valamint fejlesztése. A külterületen élő és gazdaságot működtető lakosokról, életkörülményeikről, problémáikról adatokat csak kis számban vagy egyáltalán nem találunk, melyek segítenék a tanyán élők fennmaradását, az elvándorlás, elöregedés megállítását, a gazdasági működés fenntarthatóságát. Ezen problémákra keresi egyesületünk a válaszokat, megoldásokat
 
 
Első lépésként egy kérdőíves felmérés során szeretnénk képet kapni a tanyán élők, gazdálkodók helyzetéről, problémáiról. Az adatgyűjtés során felmerülő problémák és kérdések adnak majd alapot, hogy hazai és nemzetközi jó és rossz példákon keresztül megoldást találjunk a tanyai lakosság gondjainak megoldására. Célunk ezen anyagok összegyűjtése után, minél több tanyán élő és gazdálkodó lakos számára eljuttatni az információkat.
 
Ebben nyújt nekünk segítséget a Tanyafejlesztési program, amely keretében egyesületünk a „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című programját valósítja meg. 
Reményeink szerint az átadott jó és rossz gyakorlatok eredménye a tanyavilág fennmaradását, fejlődését nagyban segíti a későbbiek során.
 
 
 
Kapcsolódó cikkek:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A jó példákat a következő linkeken érhetik el: 

Beszámoló a Szerbiai tanyagazdaságokról 

 
 

A „Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása a hazai tanyasi lakosság gazdasági működőképességének érdekében” című pályázat a 2016. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretein belül.

 

 

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Érdekli egyesületünk munkássága? Íratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le semmiről!

×